606 Peserta Jahit Serentak Masuk Guinness World Records

Tengku Puan Pahang, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Iskandar Al-Haj (kiri) berkenan hadir dan menyertai seramai 606 peserta dengan menjahit beramai - ramai serentak sekaligus melakar nama dalam Guinness World Records pada Pameran Seni Jahitan Batik Malaysia, Sabtu.

PUTRAJAYA: Acara menjahit beramai-ramai secara serentak membabitkan 606 peserta di Auditorium Cempaka Sari, Kompleks Perbadanan Putrajaya di sini hari ini, berjaya dimasukkan dalam Guinness World Records.

Pengiktirafan itu dimaklumkan Persatuan Seni Jahitan Kreatif (PSJK) dalam kenyataan kepada media selepas disahkan oleh wakil Guinness World Records yang hadir.

Ia dianjurkan bersama PSJK, Pusat Latihan Kraftangan Epal, Perbadanan Putrajaya, Kementerian Pembanguan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) serta Janome Malaysia, bagi mengangkat hasil seni batik sebagai warisan negara. 

Hadir menyaksikan acara sehari yang bertemakan 'Be A Part of The Breakthrough And Made Someone's Dreams Come True' adalah Timbalan Menteri KPWKM Datin Paduka Chew Mei Fun dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri. 

Tengku Puan Pahang, Tunku HajahAzizah Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Iskandar Al-Haj (tengah) berkenan hadir dan menyertai seramai 606 peserta menjahit secara serentak sekaligus mencatat nama dalam Guinness World Records pada Pameran Seni Jahitan Batik Malaysia, Sabtu.

Pada majlis sama, pengiktirafan dari Malaysian Book of Records juga turut diberikan bagi Pembuatan Sofa Terpanjang dengan menggunakan bahan kitar semula iaitu daripada jeans terpakai dengan ukuran panjang sofa lebih dari 52.5 meter. 

Sofa itu dihasilkan banduan yang masih menerima hukuman di Penjara Seberang Perai, Pulau Pinang. 

Sementara itu, di majlis sama, Tengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan merasmikan PSJK Handmade Market. 

PSJK Handmade Market melibatkan seramai 1,002 perintis di seluruh negara yang terdiri daripada pelbagai golongan seperti ibu tunggal, warga emas, suri rumah serta golongan lelaki yang meminati bidang jahitan untuk menjana ekonomi melalui hasil kerja tangan mereka. 

Hasil produk mereka akan dipasarkan di pusat membeli-belah terkemuka seperti City One Megamall, Kuching, Sarawak, Berjaya Megamall, Kuantan, Pahang dan Palm Mall, Seremban, Negeri Sembilan. --Bernama


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain