Rayani Air Akan Bertemu Kementerian Pengangkutan - Semasa | mStar

Rayani Air Akan Bertemu Kementerian Pengangkutan

PETALING JAYA: Pihak pengurusan Rayani Air akan mengadakan pertemuan dengan Kementerian Pengangkutan dalam waktu terdekat bagi membincangkan mengenai perkhidmatan dan operasi syarikat penerbangan itu.

Pengurus Besar Perhubungan Awamnya, Anisah Azharuddin berkata, pihaknya bersedia untuk mengadakan pertemuan itu bagi menyelesaikan sebarang permasalahan berbangkit.

“Kami terima surat daripada MOT (Kementerian Pengangkutan) kira-kira pukul 6 petang semalam (Selasa). Kami dipanggil untuk mengadakan perbincangan dan memberikan penjelasan.

“Kami sedia untuk mengadakan perbincangan itu dan akan mengemukakan laporan lengkap mengenal hal berkaitan kepada MOT,” katanya kepada mStar Online pada Rabu.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas mengenai tarikh pertemuan itu.

Pada Selasa, Kementerian Pengangkutan dilaporkan akan memanggil pihak pengurusan Rayani Air bagi mendapatkan penjelasan berhubung aduan pengguna mengenai perkhidmatan dan operasi syarikat penerbangan itu.

Ketua Setiausahanya, Datuk Seri Saripuddin Kasim berkata, kementerian belum berpuas hati dengan tindakan Rayani Air dalam memperbaiki kualiti perkhidmatan selepas diberi amaran pertama bulan lepas.

Sebagai persediaan untuk mengadakan pertemuan bersama Kementerian Pengangkutan, Anisah berkata, Rayani Air akan terus menyelidik sehingga ke ‘akar umbi’ bagi setiap permasalahan yang berlaku membabitkan syarikat penerbangan itu.

Beliau mengakui antara masalah berbangkit adalah melibatkan pembatalan dan kelewatan penerbangan termasuk penggunaan pas penerbangan tulisan tangan, dua insiden yang berlaku baru-baru ini sehingga menerima banyak aduan daripada pengguna.

“Diharapkan perbincangan ini dapat membantu menyelesaikan segala permasalahan yang timbul agar menjadikan operasi Rayani Air lebih baik pada masa akan datang,” ujar Anisah.

Pas penerbangan Rayani Air menggunakan tulisan tangan menjadi viral di media sosial.

Mengenai insiden pas penerbangan tulisan tangan, Anisah berkata, siasatan telah dilakukan dan laporan penuh diterima pada petang Selasa.

“Penerbangan itu sebenarnya pada 18 Mac lalu tetapi ditunda pada 19 Mac. Berdasarkan tarikh pas penerbangan tulisan tangan itu, ia tertera 18 Mac iaitu tarikh asal bagi penerbangan berkenaan.

“Penggunaan pas penerbangan tulisan tangan disebabkan terdapat penumpang yang mendaftar masuk selepas tengah malam iaitu 19 Mac dan sistem tidak dapat mencetak pas berkenaan kerana di dalam sistem, penerbangan itu dijadualkan pada 18 Mac,” katanya. 

Isnin lalu, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai dilaporkan berkata, Rayani Air berdepan tindakan digantung operasi jika syarikat penerbangan itu gagal mematuhi garis panduan ditetapkan kementeriannya. 

Rayani Air yang merupakan syarikat penerbangan patuh syariah pertama negara memulakan penerbangan sulungnya pada 20 Disember tahun lalu.

Rayani Air

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

Bersatu umum keluar Pakatan Harapan