PSM Batal Kursus Marxisme Kilat - Semasa | mStar

PSM Batal Kursus Marxisme Kilat

Arutchelvan.

PETALING JAYA: Parti Sosial Malaysia (PSM) membatalkan Kursus Marxisme Kilat yang dijadualkan berlangsung pada Ahad dan merancang untuk menyaman Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Ahli Jawatankuasa PSM, S. Arutchelvan berkata, parti itu memutuskan untuk membatalkankursus ini, yang dianjurkan bersama oleh PSM dan Gabungan Kiri (Gabungan Kiri Malaysia) kerana bimbang terhadap keselamatan 78 peserta selepas polis memberitahu bahawa kursus itu melanggar Seksyen 105 Kanun Tatacara Jenayah.

"Walaupun selepas pertemuan dengan Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, OCDP Komisioner Mohd Zani Che Din pada Jumaat, ia masih tidak berjalan.

"Polis merancang untuk mengepung tempat itu dan menjalankan sekatan jalan raya berhampiran kedai buku Gerakbudaya berhampiran dengan program itu," katanya, sambil menambah bahawa Mohd Zani mencadangkan supaya PSM menganjurkan kursus di kampus-kampus universiti pada masa akan datang.

Arutchelvan berkata, PSM telah berbincang dengan peguam untuk menyaman Ketua Polis Negara mengenai tweet beliau yang mendakwa "sebab utama kursus berkenaan adalah untuk menghidupkan semula fahaman komunis" itu.

"Tuduhan Ketua Polis Negara telah dibuat sebelum siasatan dilakukan dan ia menjadi kemungkinan banyak aduan yang dibuat berhubung kursus.

"Kerajaan Malaysia mempunyai hubungan diplomatik dan perniagaan dengan semua negara-negara komunis, malah Umno menjemput pihak-pihak komunis China, Vietnam dan Cuba ke perhimpunan agung parti setiap tahun.

"Adakah tindakan ini satu langkah menyokong atau menggalakkan komunisme? Mengapa tiada tindakan diambil terhadap Umno?" soalnya.

Arutchelvan berkata, 107 laporan polis telah dinyatakan terhadap kursus.

Mohd Zani bagaimanapun enggan mengulas mengenai perkara itu.

Pada 28 Februari lalu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, polis tidak akan membenarkan kursus tersebut diadakan, yang pada asalnya dirancang untuk diadakan 20 Mac.

Khalid menerusi kenyataannya di twitter @kbab51 berkata, tindakan akan diambil terhadap penganjur dan mereka yang menghadiri kursus tersebut.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan