Lima Lokasi Artifak Dikesan Di Perairan Wilayah Timur - APMM - Semasa | mStar

Lima Lokasi Artifak Dikesan Di Perairan Wilayah Timur - APMM

Mamu Said Alee (kanan) menunjukan Pengarah Muzium Tentera Darat Port Dickson, Leftenan Kolonal Abd. Rahman Mohamad (kiri) artifak dua kapal perang yang disimpan di Jeti Pengkalan APMM Teluk Kalong, Kemaman, baru-baru ini.

KEMAMAN: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Wilayah Timur mengenal pasti lima lokasi mempunyai khazanah dan artifak kapal perang lama yang karam di perairan wilayah Timur.

Pengarah Maritim Wilayah Timur Laksamana Pertama Maritim Datuk Mamu Said Alee berkata, bagi memastikan artifak berkenaan tidak menjadi buruan, pihaknya mempertingkat rondaan dan penguatkuasaan di kawasan itu, yang tidak dinyatakannya.

APMM turut bekerjasama dengan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) bagi memastikan artifak itu tidak dicuri selain perairan negara tidak diceroboh termasuk oleh nelayan asing.

"Setiap hari, kita melakukan rondaan dengan menggerakkan tujuh kapal ronda bagi mengawal perairan di wilayah timur ini untuk mengelak khazanah negara dibawa keluar," katanya kepada Bernama di sini.

Khamis, kerajaan British menyerahkan artifak dan serpihan bangkai kapal perang HMS Repulse dan HMS Prince of Wales yang dicuri nelayan  Vietnam untuk dipamerkan di Muzium Tentera Darat Port Dickson.

Sisa kapal itu, yang seberat kira-kira 15 tan metrik yang dianggarkan bernilai RM500,000, dirampas di 66.9 Batu Nautika dari utara Tanjung Gelang,Kuantan pada 25 Ogos tahun lepas.Mamu berkata pada 2014, sebanyak tujuh tangkapan melibatkan kecurian artifak dari kapal lama direkodkan.

Daripada jumlah itu, empat tangkapan dilakukan TLDM dan tiga lagi oleh APMM yang membabitkan nelayan asing dan tempatan.

"Jumlahnya bukan sedikit dan kita memandang serius perkara ini...kita sering menerima aduan dan maklumat nelayan berhubung kes pencerobohan dan kecurian artifak," katanya sambil menegaskan APMM tidak akan berkrompromi dengan pihak yang melakukan kesalahan di perairan negara.-- BernamaAPMM , Mamu Said Alee , TLDM , artifak kapal perang

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain