Pengurus Bank Dikaitkan Dengan 1MDB Tinggalkan BSI Singapura - Semasa | mStar

Pengurus Bank Dikaitkan Dengan 1MDB Tinggalkan BSI Singapura

SINGAPURA: Seorang pengurus bank swasta berpangkalan di Singapura, yang mengendalikan hubungan di antara bank swasta Swiss BSI dengan syarikat pelaburan kontroversi 1Malaysia Development Bhd (1MDB), telah meninggalkan bank itu, kata seorang jurucakap luar, Jumaat.

Yak Chee Yew, yang merupakan Naib Presiden Kanan BSI Singapura, berdepan siasatan jenayah di Singapura atas tuduhan pengubahan wang haram yang dikaitkan dengan 1MDB.

"Dia tidak lagi berkhidmat dengan bank itu," kata seorang jurucakap kepada Reuters.

Chee Yew tidak bertindak balas terhadap permintaan Reuters untuk mendapatkan komen.

Bulan lalu, Chee Yew muncul sebagai individu utama dalam siasatan pengubahan wang haram, menurut dokumen yang dikeluarkan di Mahkamah Tinggi Singapura.

Pihak berkuasa Singapura sedang menjalankan siasatan pengubahan wang haram ke atas akaun-akaun bank yang mempunyai kaitan dengan 1MDB, di mana aktiviti itu telah mencetuskan tindakan undang-undang di tiga benua.

Chee Yew mengambil cuti tanpa gaji selama lima bulan tahun lepas manakala BSI menyiasatnya atas dakwaan salah laku berkaitan akaun pelanggan, menurut dokumen mahkamah.

Chee Yew kembali dibayar gaji oleh BSI pada Oktober dan kali terakhir dibayar gaji bulanan dengan jumlah hampir S$83,000 (RM247,500) pada 27 Januari, menurut afidavit mahkamahnya.

Beberapa akaun yang disiasat Singapura adalah kepunyaan Chee Yew dan telah dibekukan bersama-sama dengan dana S$9.7juta (RM28.9 juta), menurut dokumen mahkamah, di mana ia adalah yang pertama muncul dari siasatan Singapura ke atas 1MDB yang diumumkan Julai lalu.

Minggu ini, BSI berkata bahawa ketua perniagaan Asianya Hans Peter Brunner akan bersara dari bank itu.

BSI baru-baru ini telah dijual kepada EFG International AG.
1MDB , BSI Singapura , Yak Chee Yew

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain

Gadis nyaris dirogol lelaki bogel

Ronaldo, Georgina berkahwin secara senyap?