Pegawai SPRM Perlu Ikut Prosedur - Musa Hassan - Semasa | mStar

Pegawai SPRM Perlu Ikut Prosedur - Musa Hassan

Musa Hassan.

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu bekerja mengikut prosedur, jika tidak, mungkin ada pihak yang boleh menjadi mangsa keadaan, kata Tan Sri Musa Hassan.

Bekas Ketua Polis Negara yang kini ahli lembaga penasihat SPRM, berkata demikian ketika menjawab soalan yang dikemukakan saluran radio SPRM, macc.fm, mengenai persepsi negatif orang ramai mengenai agensi penguatkuasaan itu dipengaruhi isu politik.

"Persepsi tersebut menguasai orang ramai pada hari ini kerana mereka terdedah kepada banyak berita negatif dan berita yang dipolitikkan.

"Namun ia bergantung kepada kita sebagai agensi penguatkuasaan untuk menunjukkan kepada orang ramai bahawa kita telus dalam menjalankan tanggungjawab.

"Nasihat saya untuk SPRM adalah ikut prosedur. Jangan menyimpang dari prosedur itu.

"Sebagai contoh, orang ramai mahu tahu lebih banyak tapi anda tidak boleh beritahu mereka. Orang ramai hanya boleh diberitahu (mengenai siasatan) apabila tertuduh dihadapkan ke mahkamah.

"Kita tidak mahu sesiapa sahaja menjadi mangsa keadaan.

"Kita perlu menjalankan tugas mengikut undang-undang dan bekerja dengan telus," katanya dalam temubual dengan radio tersebut pada Khamis.

Musa turut menasihati media supaya lebih beretika dalam melaporkan sesuatu berita.

Beliau berkata media telah mensensasikan dan mempolitikkan beberapa isu berbanding melaporkan perkara sebenar terutama mereka yang melibatkan VIP.


SPRM , Musa Hassan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Abdul Adzis Dilantik KP DPB Yang Baharu

Artikel Berkaitan

Artikel Lain