Mardi Bakal Mula Projek Tanaman Beras Istimewa - Ahmad Shabery - Semasa | mStar

Mardi Bakal Mula Projek Tanaman Beras Istimewa - Ahmad Shabery

KEPALA BATAS: Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) bakal memulakan projek baharu untuk menghasilkan  padi istimewa dengan bijirin yang lebih panjang, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Beliau berkata Malaysia harus menghasilkan beras berkualiti supaya dapat  dieksport demi kepentingan strategi ekonomi negara untuk masa depan.

Menurutnya sehingga hari ini, Malaysia terpaksa mengimport kebanyakan beras istimewa seperti beras wangi dari Jepun dan Thailand.

"Sudah tiba masanya untuk kita membangunkan keupayaan kita sendiri menghasilkan beras istimewa ini dan saya telah meminta MARDI untuk memulakan  projek itu," katanya kepada pemberita selepas pelancaran Pusat Kecemerlangan Penyelidikan dan Inovasi Padi MARDI di sini Khamis.

Beliau berkata Malaysia sudah lama berjaya menghasilkan benih beras istimewa namun belum digunakan secara besar-besaran oleh petani di sini.


"Penanaman beras istimewa ini mengambil masa dan kalau kita mulakan sekarang, ia akan mengambil lima tahun baru boleh tanam secara besar-besaran di jelapang padi," katanya.

Beliau berkata pelbagai proses perlu dilalui seperti benih yang dihasilkan itu perlu mendapat pengesahan keupayaannya dan ketahanan terhadap penyakit sebelum dibenar ditanam secara komersial.

Sementara itu, Ahmad Shabery berkata kementerian bersedia dalam menghadapi kemungkinan fenomena El Nino yang dijangka menjejaskan hasil tanaman dan perikanan.

Beliau berkata kementerian menyediakan pam bagi membekalkan keperluan air ke kawasan yang berkemungkinan dilanda musim kering akibat fenomena itu.

Menurut laporan Jabatan Meteorologi Malaysia cuaca panas dan kering yang berlaku di Perlis dan Kedah, dijangka dialami seluruh Semenanjung pada  penghujung Januari hingga Mac ini.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain