suria

PAS: Kerjasama Dengan Umno Hanya Perkara Bukan Politik

BATU CAVES: PAS dan Umno tidak akan bergabung tenaga tetapi akan bekerjasama mengenai perkara yang bukan politik, kata pemimpin PAS.

Pengarah Pilihan Raya PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, parti itu akan bekerjasama dengan Umno dan Barisan Nasional (BN) mengenai isu bersama demi kepentingan rakyat.

Beliau menambah, semua ahli PAS memahami kedudukan bahawa parti berkenaan sedang berhubung dengan Umno.

Naib presiden parti, Idris Ahmad menolak khabar angin mengenai parti tersebut akan berkhidmat sebagai penasihat kepada Umno dan menjelaskan bahawa PAS sebagai parti politik berusaha untuk menasihati mana-mana pihak, sama Umno atau DAP.

Mengulas mengenai hubungan PAS dan PKR, Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS, Dr Mohd Zuhdi Marzuki berkata, PAS masih memantau perkembangan dalam PKR, dan bekerjasama dengan parti itu dalam menangani pelbagai isu demi kepentingan bersama.

Beliau berkata, pada masa ini Pakatan Harapan tidak menjejaskan hubungan parti itu dengan PKR.

"Kita mempunyai kekuatan kita sendiri dan kita akan memasuki politik Malaysia dan pilihan raya umum akan datang bersama-sama rakyat, parti-parti kecil dan pelbagai NGO," kata Mohd Zuhdi.

Beberapa pemimpin PAS menghadiri satu mesyuarat tertutup di Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM) pada Sabtu yang turut disertai kira-kira 200 ahli parti.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain