Melaka Benarkan Penjualan Vape - Semasa | mStar

Melaka Benarkan Penjualan Vape

MELAKA: Penjualan peralatan vape dan cecairnya di Melaka tidak menyalahi undang-undang negeri itu dan lesen operasinya akan dikeluarkan kepada usahawan menceburi industri berkenaan.

Kerajaan sedia mengeluarkan lesen kepada peniaga vape sehingga Kerajaan Persekutuan memutuskan  undang-undang baru untuk mengawal vape atau mengharamkan produk tersebut.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Alam Sekitar, Datuk Ismail Othman berkata keputusan untuk tidak mengharamkan vape dan e-rokok dibuat selepas satu kajian  menunjukkan jualan produk itu tidak meluas di negeri berkenaan.

"Terdapat jumlah kecil usahawan muda menceburi bidang perniagaan itu dan kita tidak mahu melemahkan semangat mereka dengan mengenakan larangan.

"Kami akan terus memberi mereka peluang untuk menjana pendapatan tetapi mereka perlu mematuhi sebarang undang-undang baru, termasuk larangan, jika diputuskan oleh Kerajaan Persekutuan," katanya pada Sabtu.

Ismail berkata, ramai usahawan muda telah membuar pelaburan besar terhadap produk tersebut sehingga membuka kedai yang serba canggih.

"Oleh itu, kita tidak keberatan menghulurkan tangan bagi membantu sehingga undang-undang mengenai produk itu berubah," katanya.

Kementerian Kesihatan pada 9 November lalu berkata walaupun tiada larangan terhadap produk vape.

Ketika ini penjualan cecair yang mengandungi nikotin hanya boleh dibekalkan oleh ahli farmasi berlesen dan pengamal perubatan berdaftar selain perlu direkodkan.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah yang membuat pengumuman itu, berkata jualan nikotin dilarang mengikut Akta Racun 1952.

Ismail turut mengesahkan bahawa Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) telah mengeluarkan sebanyak 20 lesen beberapa hari lalu, sambil menambah bahawa mereka yang berminat untuk memohon lesen masih boleh berbuat demikian.

"Tetapi lesen adalah untuk operasi kedai-kedai dan pihaknya  tidak akan bertanggungjawab bagi  kandungan nikotin dalam cecair vape," katanya.

Vape , Melaka

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain