Ratusan Penumpang AirAsia Terjejas Akibat Masalah Sistem

SEPANG: Beratus-ratus penumpang di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (klia2) terjejas dipercayai akibat sistem daftar masuk syarikat penerbangan tambang murah AirAsia Bhd mengalami masalah pagi Sabtu.

Jurucakap Malaysia Airports Holding Bhd (MAHB) berkata masalah itu berlaku kira-kira 10 pagi namun dapat diatasi 30 minit kemudian.

"Penumpang bukan terkandas, tetapi bilangannya yang bertambah menyebabkan masalah dalam sistem daftar masuk," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Sementara itu, jurucakap AirAsia memberitahu syarikat penerbangan itu mengalami pertambahan jumlah penumpang yang mendadak pada musim cuti persekolahan akhir tahun sehingga menyebabkan kesesakan di klia2.

"Pada kebiasaannya, AirAsia mengendalikan 30,000 penumpang sehari tetapi pada musim cuti, ia meningkat kepada 40,000," katanya.

Sebelum ini, AirAsia sebelum ini mengeluarkan nasihat perjalanan dengan meminta penumpang supaya tiba tiga jam lebih awal daripada waktu berlepas untuk mengelak kesesakan di beberapa lapangan terbang utama seluruh negara.

Menurut syarikat itu, formaliti perjalanan seperti pelepasan Kastam dan Imigresen serta pemeriksaan keselamatan mungkin mengambil masa lebih lama disebabkan pertambahan jumlah penumpang.

AirAsia

Artikel Sebelum

Kehidupan Orang Asli Semakin Terancam

Artikel Berikut

Melaka Benarkan Penjualan Vape

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain