Basuh Kereta Bukan Kerja Amah - Semasa | mStar

Basuh Kereta Bukan Kerja Amah

NUSAJAYA: Kerja membasuh kereta bukan bidang tugas pembantu rumah asing, namun ramai di kalangan mereka masih diarah untuk melakukannya, demikian menurut Exco Johor, R. Vidyanathan.

Beliau berkata, terma dan syarat yang ditetapkan oleh pihak berkuasa berkaitan dengan jelas menyatakan bahawa mereka hanya boleh melakukan pekerjaan dalaman dan tidak termasuk kerja membasuh kereta.

"Bagaimanapun ia agak sukar bagi pihak berkuasa yang berkaitan untuk memantau keadaan ini," Vidyanathan memberitahu Dewan Undangan Negeri.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan daripada Puan Sri Azizah Zakaria (BN-Parit Raja) mengenai jumlah pembantu rumah asing yang bekerja di Johor dan skop kerja mereka.

Beliau berkata terdapat 3,207 permit baharu dan permit kerja yang  diperbaharui dikeluarkan untuk pembantu rumah asing di Johor pada tahun 2013, 4,133 (2014) dan 3,278 sehingga Oktober tahun ini.

Vidyanathan menambah bahawa 90 peratus daripada pembantu rumah asing yang bekerja di Johor adalah warga Indonesia manakala selebihnya datang dari India, Sri Lanka, Filipina, Thailand dan Kemboja.

Pembantu Rumah , Amah

Artikel Sebelum

Ketulan Ais, Air Sejuk Penawar Cuaca Panas

Artikel Berikut

Hamidah Masih Terkejut Dipecat Umno

Lebih Artikel

Marcelo akui Real Madrid rindu Ronaldo