Henti Salahkan Islam Fundamentalis Lakukan Keganasan - Rafidah - Semasa | mStar

Henti Salahkan Islam Fundamentalis Lakukan Keganasan - Rafidah

PETALING JAYA: Perbuatan melabelkan Islam fundamentalis melakukan keganasan dan fahaman pelampau adalah salah, kata Tan Sri Rafidah Aziz.

Bekas menteri kabinet itu dalam entri terbaharunya di Facebook berkata, ketika laporan berita cenderung menyamakan tindakan keganasan dengan Islam fundamentalis, dunia harus menyedari ia mempunyai maksud yang berbeza.

"Sudah tiba masanya kita perlu perbetulkan. Pertama, sebahagian besar umat Islam di dunia ini adalah Islam fundamentalis kerana kita percaya kepada prinsip dan asas ajaran Islam yang mengajar kita supaya bersederhana dalam apa jua yang kita lakukan," kata Rafidah.

Beliau berkata dalam mana-mana agama terdapat golongan minoriti yang menyimpang dan mentafsir agama mengikut kefahaman peribadi mereka sendiri.

"Ada yang menjadi pelampau dan akan memecah-belahkan sikap 'kita dan anda'.

"Pandangan dan tafsiran seperti itu boleh membawa kepada tingkah laku dan tindakan keganasan untuk memusnahkan orang lain yang berbeza daripada mereka," katanya.

Rafidah berkata sudah tiba masanya untuk memisahkan ekstremisme dan keganasan daripada majoriti fundamentalis.

"Kami menolak apa yang dilakukan pengganas. Saya adalah orang Islam yang berpegang teguh kepada asas agama saya, oleh itu saya seorang Islam fundamentalis, jadi dunia mesti memperbetulkan mengenainya," kata beliau.

Pada Jumaat lalu, sekurang-kurang 129 maut dalam satu siri pengeboman berani mati dan tembakan di Paris.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Ulat tiket: Jangan beli!