KDNK Malaysia Tumbuh Sederhana 4.7 Peratus Pada Suku Ketiga 2015 - Semasa | mStar

KDNK Malaysia Tumbuh Sederhana 4.7 Peratus Pada Suku Ketiga 2015

KUALA LUMPUR: Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia tumbuh sederhana sebanyak 4.7 peratus pada suku ketiga 2015 berbanding  4.9 peratus pda suku kedua, dipacu oleh permintaan sektor swasta.

Gabenor Bank Negara Malaysia, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz berkata, negara ini juga menyaksikan pertumbuhan sederhana dengan momentum pertumbuhan ekonomi yang mencapah.

"Ekonomi global berkembang pada kadar sederhana pada suku ketiga 2015. Di  Asia, pertumbuhan disokong perkembangan berterusan permintaan domestik ketika prestasi eksport lemah," tambahnya.

Zeti berkata demikian pada takliamt media mengenai prestasi KDNK suku ketiga di sini pada Jumaat.

Ekonomi Malaysia dijangka mencatat pertumbuhan stabil sekitar 4.5 hingga 5.5 peratus tahun ini dan 4.0 hingga 5.0 peratus pada 2016.

Menurut Zeti, permintaan domestik akan terus menjadi pemacu pertumbuhan, di sokong terutama aktiviti sektor swasta.

"Selain itu, kadar pertukaran yang fleksibel, pasaran kewangan yang lebih matang serta institusi kewangan yang mantap akan menyokong trend ini.

"Ia memastikan kejutan seperti aliran modal yang turun naik disalurkan dengan baik, dengan itu meminimumkan limpahan kepada ekonomi sebenar," kata Zeti.

Pada suku ketiga, penggunaan swasta berkembang pada kadar lebih sederhana 4.1 peratus berbanding 6.4 peratus pada suku kedua, ketika isi rumah terus menyesuaikan diri dengan pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan.

Sementara itu, inflasi dijangka terus tumbuh kepada kira-kira 4.0 hingga 5.0 peratus dan dijangka memuncak pada suku pertama 2016 dan menyerhana selepas itu.

Untuk suku ketiga, inflasi berada pada 3.0 peratus. - BERNAMA

KDNK , Malaysia , Dr Zeti Akhtar Aziz

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain