Dewan Rakyat Kecoh Isu Kesihatan Gani Patail - Semasa | mStar

Dewan Rakyat Kecoh Isu Kesihatan Gani Patail

KUALA LUMPUR: Isu kesihatan Tan Sri Abdul Gani Patail yang digugurkan daripada jawatan peguam negara menghangatkan sesi perbahasan Dewan Rakyat pada Rabu malam.

Kekecohan tercetus apabila Gobind Singh Deo (DAP-Puchong) mempertikai alasan kerajaan bagi menamatkan perkhidmatan Abdul Gani yang berkuat-kuasa pada 27 Julai lalu.

Tegas pemimpin DAP itu, kehadiran Abdul Gani dalam forum anjuran Majlis Peguam mengenai Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma) pada Selasa menyanggah tindakan kerajaan yang dianggap mencurigakan.

"Beliau dikeluarkan daripada pejabat atas alasan sakit. Tapi kita semua rakyat Malaysia lihat semalam beliau hadir di forum anjuran Bar Council.

"Beliau sihat dan beliau sendiri kata yang beliau sihat. Saya ingin mendapatkan penjelasan jika perdana menteri menyalahgunakan kuasa di kedudukannya dan membuat keputusan menyingkarkan peguam negara untuk memastikan beliau tidak dikenakan tindakan atau dakwaan, ini adalah penyalah gunaan kuasa," kata Gobind.

Bagaimanapun kenyataan Gobind itu disanggah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Shukri ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2016.

Nancy yang yang bertanggungjawab bagi portfolio undang-undang mempertahankan alasan yang digunakan kerajaan membabitkan isu kesihatan Abdul Gani.

"Menyentuh berkenaan mantan Tan Sri peguam negara yang berada dalam satu forum semalam, saya tidak tahu. Sebab dahulu pada masa itu (digugurkan) beliau selalu pergi dialisis dan sebab itulah kita jawab begitu.

"Namun yang penting, apa yang berlaku mengikut peraturan dan undang-undang," katanya.

Perkhidmatan Abdul Gani sebagai peguam negara ditamatkan mulai 27 Julai lalu atas sebab-sebab kesihatan.

Abdul Gani dilantik ke jawatan itu sejak 2002.

Kedudukan Abdul Gani digantikan oleh Bekas hakim Mahkamah Persekutuan, Tan Sri Mohamed Apandi Ali.

Dewan Rakyat , Peguam Negara

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain