Lagi Suara Bantah Isu Bantuan Persekolahan RM100

JOHOR BARU: Golongan berpendapatan sederhana mula melahirkan keperitan yang bakal dialami selepas mengetahui mereka tidak akan mendapat bantuan persekolahan RM100 untuk anak-anak mereka tahun depan.

Bantuan itu hanya akan ditawarkan kepada isi rumah yang berpendapatan RM3,000 dan ke bawah.

Peniaga insurans, Mohd Shuhaimi Mazlan, 41, membantah langkah terbaharu itu.

Malah katanya walaupun ada yang mungkin berfikir bahawa mereka yang memperoleh pendapatan lebih RM3,000 sebulan mampu menampung perbelanjaan sekolah anak-anak mereka, beliau berkata tanggapan itu adalah salah.

"Terdapat banyak yuran-yuran lain yang diminta pihak sekolah dari masa ke masa.

"Anak perempuan saya yang berusia 16 tahun menyertai beberapa kelab dan pasukan pancaragam sekolah. Saya perlu membayar yuran, kos pakaian seragam dan aktiviti-aktiviti lain yang berkaitan. Ia kadang-kadang boleh mencecah sehingga RM100 setiap kali diperlukan.

"Saya mempunyai tiga orang anak yang masih bersekolah dan sebagai satu-satunya pencari nafkah untuk keluarga, RM100 setiap anak boleh membantu meringankan beban saya sebelum ini," kata Mohd Shuhaimi, yang memperoleh pendapatan kira-kira RM4,000 sebulan.

Menerusi Bajet 2016, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan bahawa bantuan Awal Persekolahan 1Malaysia sebanyak RM100 bagi setiap murid pada setiap awal atau hujung tahun, hanya akan diberi kepada mereka yang penjaganya berpendapatan bawah RM3,000 sebulan mulai sesi 2016.

Sementara itu suri rumah Chua Hui Che, 45, berkata RM100 adalah "besar" bagi mereka yang telah menerima bantuan.

"Walaupun suami saya memperoleh pendapatan sekitar RM4,500 sebulan, ia adalah sukar bagi kami untuk menyara keluarga dalam keadaan ekonomi semasa.

"Dua daripada anak-anak saya kini berada di sekolah berasrama dan perbelanjaan tersebut semakin tinggi," katanya.

Di Ipoh, pengurus kilang K.C. Kong, 34, berkata Bajet 2016 sekali lagi meminggirkan golongan berpendapatan sederhana.

"Saya tahu kerajaan sedang cuba untuk merapatkan jurang antara semua lapisan rakyat tetapi saya rasa kecewa apabila golongan berpendapatan sederhana tidak mendapat apa-apa manfaat.

"Lebih banyak telah diperuntukkan kepada golongan berpendapatan rendah.

"Namun satu perkara yang menarik ialah pelepasan cukai untuk keluarga dengan anak-anak berusia bawah 18 tahun kebawah digandakan daripada RM1,000 kepada RM2,000," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain