Pinjaman RM4 Bilion Daripada KWAP Termasuk Dalam Lembaran Imbangan - SRC - Semasa | mStar

Pinjaman RM4 Bilion Daripada KWAP Termasuk Dalam Lembaran Imbangan - SRC

KUALA LUMPUR: SRC International Sdn Bhd berkata jumlah RM4 bilion yang dipinjam daripada Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) (KWAP) diambil kira dalam lembaran imbangannya, selaras dengan amalan piawaian perakaunan dan tadbir urus.

"Tidak ada sedikitpun yang disalah guna seperti didakwa oleh mereka yang berniat jahat.

"Kami menolak dakwaan ini sekeras-kerasnya. Selepas menjalankan siasatan dalaman, kami percaya dakwaan ini berdasarkan dokumen yang dipalsukan, sekali gus mencerminkan cubaan yang sengaja mahu mengelirukan masyarakat," katanya dalam satu kenyataan bagi menyangkal laporan media yang mendakwa dana itu disalah guna.

Untuk rekod, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) masih menyiasat SRC berhubung dana RM4 bilion itu. Baru-baru ini suruhanjaya itu dilapor berkata kes berkenaan akan selesai sebelum akhir tahun ini.

Menurut SCR sebarang perbelanjaan syarikat dalam kegiatan sosial berkaitan tanggungjawab sosial korporatnya diambil daripada pendapatan tunai yang dijana menerusi pelaburannya.

Selepas bertahun-tahun, pendapatan yang diraih adalah sekitar RM500 juta tidak termasuk item bukan tunai lain, menyediakan pendapatan yang kukuh untuk syarikat gunakan bagi tujuan itu, kata SRC.

SRC turut meminta Jabatan Peguam Negara menjalankan siasatan menyeluruh terhadap dakwaan terbabit dan dakwaan kertas pertuduhan yang disiarkan oleh Sarawak Report, blog yang kini diharamkan di Malaysia, serta rajah aliran dana yang diterbitkan oleh sebuah media dalam talian.

"Kami mahu mereka yang bertanggungjawab terhadap pemalsuan ini dikenal pasti, berikutan keasliannya telah dinafikan oleh SPRM pada 3 Ogos 2015.

"Dakwaan palsu terbabit merupakan satu serangan yang serius terhadap SRC dan menyebabkan kesan kewangan yang negatif serta menjejaskan reputasi perniagaannya, kata syarikat itu. - BERNAMA

SRC International Sdn Bhd , KWAP

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain