Jerebu: Sekolah Di Beberapa Negeri Ditutup Esok

PETALING JAYA: Semua sekolah di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya ditutup pada Rabu berikutan peningkatan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di kawasan tersebut.

Turut ditutup akibat masalah jerebu adalah sekolah di daerah Kinta Utara, Kinta Selatan, Manjung dan Tanjung Malim di Perak serta daerah Kuala Muda/Yan di Kedah.

Sekolah di daerah Kuching, Padawan, Bau, Lundu, Serian, Samarahan, Simunjan dan Lubok Antu di Sarawak turut diarahkan tutup pada Rabu.

Namun, semua sekolah di Melaka, Negeri Sembilan, Tawau, Lahad Datu, Semporna dan Kunak di Sabah, Muar, Ledang dan Segamat di Johor yang ditutup pada Selasa akan dibuka semula seperti biasa pada Rabu.

Arahan penutupan itu dikeluarkan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) lewat petang Selasa.

Penutupan itu melibatkan sejumlah 2,528 buah sekolah dan seramai 1,734,668 murid di negeri dan daerah tersebut.

Kementerian Pendidikan turut menggesa pihak Jabatan Pendidikan Negeri dan Pejabat Pendidikan Daerah terlibat hendaklah memaklumkan kepada sekolah dan ibu bapa di kawasan masing-masing berhubung penutupan ini dengan kadar segera.

Sementara itu, pihak Jabatan Pendidikan Negeri, Pejabat Pendidikan Daerah termasuk pengurusan sekolah di seluruh negara hendaklah sentiasa memantau bacaan IPU yang dikeluarkan pihak berwajid dari semasa ke semasa.

"Sekiranya berlaku peningkatan tahap tidak sihat dan sangat tidak sihat, maka pihak berkenaan boleh mengambil tindakan di peringkat masing-masing seperti yang ditetapkan KPM," menurut kenyataan itu.
jerebu, sekolah, tutup

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain