Jerebu: Sekolah Ditutup Lagi Esok - Semasa | mStar

Jerebu: Sekolah Ditutup Lagi Esok

KUALA LUMPUR: Semua sekolah di beberapa negeri yang diarahkan tutup pada Isnin akan terus ditutup pada Selasa berikutan tahap bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) bagi kawasan tersebut masih berada pada tahap tidak sihat.

Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata sekolah di Melaka, Negeri Sembilan, Putrajaya, Selangor, Kuala Lumpur, Tawau di Sabah, Kuching dan Samarahan di Sarawak akan terus ditutup pada Selasa.

Pada masa sama, katanya, sekolah di Lahad Datu, Semporna dan Kunak di Sabah serta Muar, Ledang dan Segamat di Johor turut diarahkan tutup pada Selasa.

"Berdasarkan pemantau Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sehingga pukul 1 petang hari ini (Isnin), didapati tahap bacaan IPU bagi kebanyakan kawasan tersebut masih berada pada tahap tidak sihat.

"Beberapa kawasan dan daerah lain juga didapati menunjukkan trend peningkatan pada bacaan IPU," katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Beliau berkata penutupan tersebut akan melibatkan kira-kira 3,029 sekolah dan seramai 1,909,842 murid di negeri dan daerah yang terjejas.

"Pihak Jabatan Pendidikan Negeri dan Pejabat Pendidikan Daerah terlibat hendaklah memaklumkan kepada sekolah dan ibu bapa di kawasan masing-masing berhubung penutupan ini dengan kadar segera," katanya.

Mahdzir berkata pihak Jabatan Pendidikan Negeri, Pejabat Pendidikan Daerah termasuk pengurusan sekolah di seluruh negara hendaklah sentiasa memantau bacaan IPU yang dikeluarkan pihak berwajid dari semasa ke semasa.

"Sekiranya berlaku peningkatan tahap tidak sihat dan sangat tidak sihat, maka pihak berkenaan boleh mengambil tindakan di peringkat masing-masing seperti yang ditetapkan KPM," katanya.


jerebu , sekolah tutup

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Hasan Arifin Dilantik Pengerusi PAC

Artikel Berkaitan

Jerebu: 19 Maut Di Indonesia

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain