Jerebu: Sekolah Ditutup Lagi Esok

KUALA LUMPUR: Semua sekolah di beberapa negeri yang diarahkan tutup pada Isnin akan terus ditutup pada Selasa berikutan tahap bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) bagi kawasan tersebut masih berada pada tahap tidak sihat.

Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata sekolah di Melaka, Negeri Sembilan, Putrajaya, Selangor, Kuala Lumpur, Tawau di Sabah, Kuching dan Samarahan di Sarawak akan terus ditutup pada Selasa.

Pada masa sama, katanya, sekolah di Lahad Datu, Semporna dan Kunak di Sabah serta Muar, Ledang dan Segamat di Johor turut diarahkan tutup pada Selasa.

"Berdasarkan pemantau Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sehingga pukul 1 petang hari ini (Isnin), didapati tahap bacaan IPU bagi kebanyakan kawasan tersebut masih berada pada tahap tidak sihat.

"Beberapa kawasan dan daerah lain juga didapati menunjukkan trend peningkatan pada bacaan IPU," katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Beliau berkata penutupan tersebut akan melibatkan kira-kira 3,029 sekolah dan seramai 1,909,842 murid di negeri dan daerah yang terjejas.

"Pihak Jabatan Pendidikan Negeri dan Pejabat Pendidikan Daerah terlibat hendaklah memaklumkan kepada sekolah dan ibu bapa di kawasan masing-masing berhubung penutupan ini dengan kadar segera," katanya.

Mahdzir berkata pihak Jabatan Pendidikan Negeri, Pejabat Pendidikan Daerah termasuk pengurusan sekolah di seluruh negara hendaklah sentiasa memantau bacaan IPU yang dikeluarkan pihak berwajid dari semasa ke semasa.

"Sekiranya berlaku peningkatan tahap tidak sihat dan sangat tidak sihat, maka pihak berkenaan boleh mengambil tindakan di peringkat masing-masing seperti yang ditetapkan KPM," katanya.


jerebu, sekolah tutup

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Hasan Arifin Dilantik Pengerusi PAC

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain