Tawaran Rawatan Pergigian Percuma Oleh Khir Toyo Pelan Gagal - Semasa | mStar

Tawaran Rawatan Pergigian Percuma Oleh Khir Toyo Pelan Gagal

Dr Mohamad Khir Toyo
PETALING JAYA: Tawaran bekas Menteri Besar Selangor Dr Mohamad Khir Toyo untuk menyediakan rawatan pergigian percuma kepada golongan miskin sebagai ganti hukuman penjara bagi kesalahan rasuah beliau adalah satu pelan yang gagal, kata pakar undang-undang.

Ahli Jawatankuasa Undang-Undang Jenayah Majlis Peguam Malaysia Datuk Baljit Singh Sidhu berkata di bawah Akta Perubatan Malaysia mereka yang disabitkan bersalah tidak dibenarkan lagi untuk mengamalkan perubatan.

"Apa yang telah dicadangkan semasa tempoh rayuan tidak boleh dilaksanakan," katanya.

Baljit, seorang penulis dan profesor Adjung berkata Mahkamah Persekutuan telah membuat pertimbangan dasar dan kepentingan awam.

Pandangan Baljit telah disahkan oleh bekas presiden Persatuan Perubatan Malaysia Datuk NKS Tharmaseelan.

"Mereka yang disabitkan atas suatu kesalahan jenayah terhalang daripada daftar perubatan dan ini terpakai kepada doktor dan doktor gigi," katanya.

Peguam kanan Datuk Jagjit Singh berkata keputusan itu adalah satu peringatan penting kepada mereka di pejabat awam supaya tidak menyalahgunakan kedudukan mereka untuk kepentingan kewangan atau pilih kasih.

"Mahkamah Persekutuan jelas telah menunjukkan harga yang perlu dibayar bagi sesuatu kesalahan adalah tidak mengenal personaliti," katanya.

Pengerusi Jawatankuasa Peguam Kuala Lumpur Ravin Singh berkata membolehkan hukuman khidmat masyarakat untuk kesalahan rasuah adalah sesuatu di luar kebiasaan.

Beliau berkata, jika khidmat masyarakat dibenarkan, semua mereka yang disabitkan dengan rasuah atau jenayah kolar putih pada masa akan datang akan menggunakan kes Dr Mohamad Khir untuk melarikan diri daripada hukuman penjara.

"Khidmat masyarakat perlu terus digunakan memulihkan pesalah muda yang kali pertama disabitkan atas kesalahan yang kurang serius," katanya.

Artikel Sebelum

12 Kawasan Catat IPU Tidak Sihat

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain