Gangguan Bekalan Air Berjadual Di Wilayah Petaling, Kuala Lumpur - Semasa | mStar

Gangguan Bekalan Air Berjadual Di Wilayah Petaling, Kuala Lumpur

KUALA LUMPUR: Sebanyak 103 kawasan di Wilayah Petaling dan Kuala Lumpur terjejas akibat gangguan bekalan air berjadual, dan proses pemulihan kerja menaik taraf sistem bekalan air dijangka mengalami kelewatan.

Pengarah Eksekutif Bahagian Hal Ehwal Korporat Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) Priscilla Afred berkata kelewatan terhadap kerja-kerja penggantian 'Inlet Valve' di Tangki Sedut Bukit Gasing dan 'By-Pass Valve' ke Rumah Pam Bukit Gasing di Petaling Jaya yang dijalankan semalam, adalah disebabkan beberapa isu teknikal di luar jangkaan.

"Berikutan kelewatan dalam menyiapkan kerja menaik taraf ini, proses pemulihan bekalan air di kawasan terlibat secara berperingkat selepas kerja disiapkan, dijangka mengalami kelewatan dan akan mengambil masa lebih lama berbanding jangka masa pemulihan.

"Syabas sedang berusaha dan mengambil tindakan perlu untuk proses pemulihan ini," katanya dalam kenyataan di sini, Rabu.

Sejumlah 78 kawasan terlibat di Wilayah Petaling, antaranya Taman Lian Hoe, Batu 3 hingga Batu 8 Jalan Klang Lama, Taman Bukit Indah, Bandar Baru Sri Petaling, Bandar Tasek Selatan, Pantai Dalam, Bandar Baru Bukit Jalil dan Kuchai Lama.

Sementara, Wilayah Kuala Lumpur melibatkan 25 kawasan termasuk TUDM Sungai Besi, Jalan Chan Sow Lin, Jalan Wisma Putra, Jalan Bukit Petaling, Persiaran Syed Putra, Taman Seputeh, KL Sentral dan Brickfields.

Priscilla berkata bagi mengurangkan kesulitan pengguna, Syabas akan terus menyediakan bantuan bekalan air kecemasan melalui lori-lori tangki kepada pengguna terlibat.

Syabas turut menasihatkan orang ramai menggunakan bekalan air kecemasan itu secara berhemah.

Orang ramai boleh menggunakan aplikasi mySYABAS untuk maklumat lanjut dengan memuat turun ke telefon pintar melalui Google Playstore dan Appstore secara percuma.-- Bernama


air , Syabas

Artikel Sebelum

SPAD Sita Sembilan Kenderaan Uber, GrabCar

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Hotel di Makkah hangus dijilat api