KDNK Perkapita Malaysia Atasi Purata Dunia - Semasa | mStar

KDNK Perkapita Malaysia Atasi Purata Dunia

KUALA LUMPUR: Malaysia sudah mencapai kejayaan penting untuk merealisasi usaha mencapai status negara maju, kata Kumpulan Industri-Kerajaan bagi Teknologi Tinggi (MIGHT).

Menurut MIGHT, data Bank Dunia menunjukkan bahawa keluaran dalam negara kasar (KDNK) per kapita Malaysia berjumlah US$10,830 pada 2014, pertama kalinya melebihi purata semua negara di seluruh dunia, yang berjumlah US$10,804.

"Sebagai perbandingan, pada 2010 KDNK per kapita negara pada US$8,752, iaitu kira-kira lapan peratus di bawah purata dunia berjumlah US$9,513.

"Pencapaian ini dimuatkan dalam kajian Majlis Penasihat Sains dan Inovasi  Global Malaysia (GSIAC), yang mengadakan mesyuarat tahunan kelimanya di Manhattan, New York pada Isnin," kata organisasi di bawah Jabatan Perdana Menteri itu menerusi satu kenyataan pada Selasa.

Menurut GSIAC, para penasihat negara dan antarabangsa itu diamanahkan untuk membantu negara mencapai KDNK per kapita US$15,000, menjelang Malaysia mencapai status negara maju pada 2020.

Dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak, GSIAC ialah badan terkemuka negara dan antarabangsa dalam bidang ekonomi, perniagaan, Sains dan Teknologi.

Majlis itu diurus bersama oleh MIGHT dan Akademi Sains New York (NYAS).

"Menerusi kelebihan sumbangan dan nasihat bernilai tinggi GSIAC, Malaysia berada pada kedudukan yang teguh untuk menuju status negara maju," kata Penasihat Sains kepada Perdana Menteri dan Pengerusi Bersama MIGHT, Tan Sri Zakri Abdul Hamid.

Zakri yang juga ahli lembaga Majlis Penasihat Saintifik Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, berkata banyak lagi yang perlu dilakukan untuk mencapai matlamat US$15,000 Malaysia secara mampan.

Secara terangkum dari 2015-2020, KDNK per kapita Malaysia perlu ditingkatkan sebanyak US$695 setiap tahun secara purata, katanya.

Beliau berkata peningkatan itu berada dalam unjuran Rancangan Malaysia ke-11, yang dikeluarkan pada Mei, yang menjangkakan penggunaan swasta dan pemacu pertumbuhan pelaburan dalam pendapatan negara kasar per kapita sebanyak 7.9 peratus setahun.

Beliau turut menekankan bahawa sains, teknologi dan inovasi, yang diusahakan menerusi inisiatif Pelan Tindakan Sains Negara (S2A), penting kepada kejayaan Rancangan Malaysia ke-11, yang merangkumi enam objektif ekonomi.

Ini termasuk potensi negara merungkaikan potensi dan produktiviti negara, meningkatkan kumpulan 40 peratus isi rumah kepada kedudukan kelas pertengahan, membolehkan pendidikan dan latihan teknikal dan vokasional yang diterajui industri, membangunkan pertumbuhan hijau dan bandar raya kompetitif serta merealisasikan inovasi kepada kekayaan.

MIGHT , KDNK

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Ringgit Terus Susut Berbanding Dolar AS

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain