Tragedi Makkah: Keluarga Mangsa Terkorban Terima Sumbangan RM40,000 - Semasa | mStar

Tragedi Makkah: Keluarga Mangsa Terkorban Terima Sumbangan RM40,000

Dr Asyraf Wajdi Dusuki

PASIR PUTEH: Setiap keluarga jemaah haji Malaysia yang terkorban dalam tragedi kren tumbang di Masjidil Haram, Makkah pada Jumaat lepas, akan menerima sebanyak RM40,000 dalam tempoh terdekat.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata sebanyak RM20,000 disumbangkan oleh Tabung Haji (TH) dan RM20,000 lagi sumbangan insurans hayat Syarikat Takaful Malaysia Berhad.

"Sumbangan itu akan disampaikan dalam tempoh terdekat kepada semua waris (mangsa) oleh pegawai TH di rumah mangsa," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan RM40,000 kepada keluarga jemaah haji yang terkorban Munah Jusoh, 74, di Kampung Bukit Kecik, Cherang Ruku di sini, Isnin.

Sumbangan itu diterima oleh anak Munah, Che Will Che Muda, 41, bagi pihak keluarganya yang turut dihadiri Ketua Umno Bahagian Pasir Puteh, Zawawi Othman.

Asyraf Wajdi berkata, TH yang beroperasi di Makkah sedang mengesan dua lagi jemaah yang dilaporkan hilang iaitu Abdul Habib Lahman, 68, berasal dari Sik, Kedah dan Shahidan Saad, 52, dari Kodiang, Kedah.

Beliau berharap anggota keluarga jemaah yang terkorban bersabar dan bersyukur kerana mangsa meninggal di kawasan yang paling suci bagi Islam dan akan dikebumikan di kawasan perkuburan para syuhadah.

Empat lagi yang disahkan terkorban ialah Rusiah Suar, 56, yang berasal dari Sungkai, Perak; Rohana Ismail, 54, (Kuala Krai, Kelantan); Siti Nurolshlizan Zolkifli, 37, (Tanah Merah, Kelantan) dan Zainun Taha, 69, dari Ampang Selangor.

Sementara itu, Che Will ketika ditemui pada majlis itu berkata, beliau akan menyerahkan wang sumbangan kepada bapanya Che Muda Che Tahir, 76, sekembalinya ke tanah air selepas menunaikan ibadah haji.

Beliau berkata, mulai malam ini pihaknya akan mengadakan majlis tahlil selama seminggu bagi kesejahteraan roh ibunya Munah.

Sumbangan , Tragedi Makkah

Artikel Sebelum

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain