Pembuat Permainan Video Rancang Bina Taman Tema Indoor Canggih Di KL - Semasa | mStar

Pembuat Permainan Video Rancang Bina Taman Tema Indoor Canggih Di KL

KUALA LUMPUR: R-Segari Group Sdn Bhd bekerjasama dengan Ubisoft Motion Pictures yang berpangkalan di Perancis untuk membina taman tema indoor canggih dan pembinaannya dijangka bermula awal 2016.

Pengerusi R-Segari, Ramelle Ramli berkata, syarikat itu sedang menetapkan lokasi taman di Kuala Lumpur dan akan hanya mendedahkan reka bentuknya dalam tempoh 12 bulan akan datang.

"Taman tema itu akan dibuka pada 2020 dan kami sedang mengkaji dua lokasi dengan keluasan 2.02 hektar dan 4.04 hektar," katanya kepada pemberita selepas mengumumkan kerjasama dengan Ubisoft Isnin.

Ramelle berkata, R-Segari akan menjadi pemaju dan bertanggungjawab ke atas reka bentuk, pembinaan taman selain pembiayaannya.

"Kami akan umum kos projek serta nilai pembangunan kasar tidak lama lagi," katanya dengan menambah, Ubisoft akan menyediakan harta intelek dan teknologi digital untuk taman berkenaan.

Menurutnya, pembangunan taman tema di Malaysia akan memanfaatkan negara ini kerana ia akan menarik lebih ramai pelancong.

"Kita memerlukan hiburan bertaraf dunia, di samping tarikan alam semula jadi negara dan pasaran domestik mampu menyerap taman tema standard antarabangsa...
selain kementerian pelancongan bersikap terbuka bagi menarik lebih ramai pelancong," katanya.

Genting Group Bhd akan membuka 20th Century Fox World Theme Park pertamanya tahun depan dan lebih banyak taman tema akan diperkenal di Johor.

Studio Taman Animasi Filem kini sedang dibangunkan di Perak.

Sementara itu, Naib Presiden Kanan Ubisoft Motion Pictures, Jean de Rivires berkata, kedudukan Malaysia sebagai negara kedua paling kerap dilawati di Asia serta kerjasama rapat daripada Kementerian Pelancongan, telah menarik syarikat itu ke negara ini.

"Pada masa lalu, Ubisoft telah membangunkan filem dan pertunjukan televisyen dan ada potensi kami akan membangunkannya juga di Malaysia," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain

Harimau Muda pulang awal