MCA Komited Bantu Rakyat Tingkat Ekonomi - Liow - Semasa | mStar

MCA Komited Bantu Rakyat Tingkat Ekonomi - Liow

Datuk Seri Liow Tiong Lai
KUALA LUMPUR: MCA terus komited membantu rakyat meningkatkan keupayaan ekonomi negara melalui 10 bidang fokus utama yang digariskan dalam fasa ketiga program transformasi parti itu, kata Presidennya Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata MCA akan terus berkhidmat kepada rakyat dan berusaha gigih bagi memastikan ekonomi negara dibangunkan melalui pemerkasaan bidang pertanian, pelancongan, industri berasaskan perabot, pembelajaran teknik dan vokasional (TVET), teknologi maklumat dan komunikasi, logistik, neo-urbanisasi, 'one belt one road' (OBOR), keusahawanan dan kewangan.

"MCA berharap dapat mengenal pasti apakah masalah yang dihadapi oleh pengusaha dalam 10 bidang fokus tersebut dan bagaimana kita boleh membantu mereka (atasi masalah ini)," katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan 'Mapping 10 Economic Strategic Directions' di Wisma MCA di sini, Sabtu.

Beliau berkata sebagai contoh dalam bidang pertanian, MCA akan membantu mengenal pasti perkara yang boleh dilakukan supaya nilai hasil pertanian dapat ditingkatkan.

Bagi industri perabot pula katanya, eksport barangan itu juga perlu diperbanyakkan kerana ia menyumbang kepada sumber kewangan yang banyak kepada negara.

Liow menegaskan sebagai parti politik yang mewakili kaum Cina dalam pentadbiran, MCA memilih untuk memanfaatkan saluran yang betul dalam membantu rakyat menyelesaikan pelbagai cabaran yang dihadapi seperti dalam bidang ekonomi, sosial dan politik.

"Kami memilih untuk menjadi proaktif, kami bergerak dengan positif dan membina dalam menyelesaikan masalah ekonomi dengan mengadakan seminar bagi membincangkan masalah.

"Kami duduk dan mengeluarkan idea, marilah bekerja bersama-sama menyelesaikan cabaran yang dihadapi negara kita," katanya.
MCA , Datuk Seri Liow Tiong Lai

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain