Bekas Timbalan Menteri Besar Kelantan Meninggal Dunia - Semasa | mStar

Bekas Timbalan Menteri Besar Kelantan Meninggal Dunia

TUMPAT: Bekas Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Ariffin Said meninggal dunia akibat kanser pankreas tahap empat di Hospital Raja Perempuan Zainab II di sini pukul 3.45 pagi Jumaat.

Beliau berusia 76 tahun.

Menantunya, Mohd Zamri Hassan, 53, berkata Allahyarham dimasukkan ke hospital itu kira-kira dua minggu lalu selepas mengadu sakit perut.

Beliau berkata Allahyarham hanya dikesan menghidap kanser berkenaan apabila mendapatkan rawatan di hospital itu kerana sakit perut kira-kira dua minggu selepas Hari Raya Aidilfitri baru-baru ini.

"Bagaimanapun, kira-kira dua minggu lepas, Allahyarham kembali mengadu sakit perut dan anggota keluarga bawa beliau ke hospital sebelum beliau menghembuskan nafas terakhir pagi tadi," katanya ketika ditemui di kediaman Allahyarham di Kampung Wakaf Baharu di sini.

Allahyarham meninggalkan isteri, Datin Yong Arisa Abdullah, 54, dua anak lelaki dan tiga anak perempuan.

Solat jenazah diadakan di Masjid al-Ismaili, Wakaf Baharu di sini selepas solat Jumaat dan jenazah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Lata.

Anak kelahiran Kampung Dewan Beta, Kota Baharu, itu menjadi Timbalan Menteri Besar Kelantan selama empat tahun dari 6 Mei 1982 hingga 11 Ogos 1986 selepas menang Pilihan Raya Umum ke-6 pada 1982 sebagai Anggota Dewan Undangan Negeri Barisan Nasional bagi Manek Urai.

Walaupun memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri Paloh pada Pilihan Raya ke-7, beliau tidak dilantik semula sebagai Timbalan Menteri Besar apabila BN dan PAS bergabung menubuhkan kerajaan Kelantan.

Beliau dilantik sebagai Timbalan Pengerusi Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR) pada 1988, Yang Dipertua Majlis Daerah Gua Musang pada 1991 dan Pengerusi Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan (FELCRA) pada 1991.
Datuk Ariffin Said , kanser pankreas

Artikel Sebelum

Artikel Lain