Kemeriahan Di Restoran Mamak 24 Jam Bakal Berakhir? - Semasa | mStar

Kemeriahan Di Restoran Mamak 24 Jam Bakal Berakhir?

KUALA LUMPUR: Restoran dan gerai mamak 24 jam yang terkenal di Malaysia mungkin tiada lagi pada masa akan datang.

Cadangan telah dikemukakan kepada kerajaan untuk mengetatkan kawalan ke atas kedai makan yang dibuka sehingga lewat malam, dengan tujuan membendung gejala sosial.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim berkata, cadangan untuk mengehadkan waktu operasi hingga tengah malam turut disertakan dengan aduan bahawa premis-premis seperti itu menjadi punca peningkatan gejala sosial di seluruh negara.

"Satu nota dan kertas cadangan akan diserahkan kepada Timbalan Perdana Menteri dan Majlis Sosial Negara," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, Khamis.

"Ia bukan larangan menyeluruh ke atas semua restoran atau tempat makan tetapi hanya melibatkan kawasan tertentu seperti kawasan perumahan dan kawasan luar bandar."

Shahidan memberi jaminan bahawa kedai-kedai francais seperti McDonalds dan Kentucky Fried Chicken tidak termasuk dalam larangan tersebut.

Beliau berkata, di negara-negara lain, kebanyakan kedai makan dan restoran ditutup sebelum tengah malam.

"Malaysia mungkin satu-satunya negara di dunia di mana seseorang boleh mencari kedai makan dan restoran yang dibuka 24 jam.

"Tetapi di sini ia berbeza kerana ramai memerlukan perkhidmatan seperti ini, seperti pelancong, pendatang asing dan sebagainya. Kelonggaran ini telah menyumbang kepada masalah sosial.

"Terdapat kebimbangan bahawa anak muda menghabiskan masa terlalu banyak di tempat-tempat seperti ini dan melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti yang tidak sihat," kata Shahidan.

Selain menjadi kegemaran pendatang asing, beliau berkata, restoran itu juga bising dan menarik perhatian tikus.

"Ada zon tertentu yang membolehkan restoran dan kedai-kedai makan beroperasi untuk memastikan penduduk tidak terjejas," katanya.

"Usaha ini (membendung gejala sosial) memerlukan kerjasama Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, pihak berkuasa tempatan seperti Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan pihak-pihak lain."

Shahidan berkata, isu itu juga hangat diperkatakan di media sosial, justeru kerajaan perlu mengambil kira pandangan pemain industri makanan dan hiburan, memandangkan perkhidmatan mereka diperlukan oleh pelancong dalam dan luar negara.

Sebelum itu, pada persidangan Dewan Negara, Shahidan berkata ketagihan Internet adalah antara faktor mengapa ramai orang berjaga hingga lewat malam berbanding tidur awal.

Beliau menjawab soalan Senator Datuk Dr Asyraf Dusuki (BN-Kelantan).

restoran mamak , premis 24 jam

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain