Anggota APMM Berpuasa, Bermuka Di Lautan Demi Keselamatan Negara - Semasa | mStar

Anggota APMM Berpuasa, Bermuka Di Lautan Demi Keselamatan Negara

Demi menjaga keselamatan perairan negara, menjalani ibadah puasa dalam keadaan panas terik dan berbuka puasa di lautan sudah menjadi rutin bagi anggota Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Daerah Maritim Kuala Linggi (DM5) di sini setiap kali Ramadan.

ALOR GAJAH: Demi menjaga keselamatan erairan negara, menjalani ibadah puasa dalam keadaan panas terik dan berbuka puasa di lautan sudah menjadi rutin bagi anggota Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Daerah Maritim Kuala Linggi (DM5) di sini setiap kali tiba Ramadan.

Bagi anggota APMM Mohd Adzhar Mohd Nor, 49; Saharay Mujid, 28; dan Shahrizam Md Shah, 37, kedatangan bulan Ramadan tidak menggugat semangat mereka walaupun menjalani ibadah puasa di tengah-tengah lautan.

Mohd Adzhar berkata tanggungjawab untuk mempertahankan kedaulatan negara mengatasi segalanya dan cabaran berpuasa di lautan adalah pengorbanan diri dan rakannya demi memastikan Malaysia kekal aman.

Mohd Adzhar menggalas tugas sebagai ketua bot yang berperanan penting memberi arahan kepada kru dan sebagainya.

"Selama sembilan tahun berkhidmat dalam APMM memberikan banyak pengalaman terutama ketika Ramadan yang memerlukan kekuatan mental dan fizikal semasa menjalankan operasi," katanya. Beliau juga pernah berkhidmat selama 17 tahun dengan Tentera Laut Diraja Malaysia.

Bagi Saharay pula yang masih bujang, kerinduan menjalani ibadah puasa bersama keluarganya di Labuan, Sabah tetap terasa.

Katanya, selama hampir enam tahun berkhidmat dalam APMM, suasana berpuasa dan berbuka dirasakan amat berbeza, namun ia adalah pengalaman yang tidak mungkin dilupakan kerana bukan semua kerjaya perlu menghadapi cabaran tugas seperti itu.

"Ibu bapa dan ahli keluarga memahami tugas saya kerana kerjaya dalam APMM adalah pilihan saya sendiri dan saya rela sekiranya perlu korbankan Ramadan dan sambutan Aidilfitri untuk menjalankan tugas di sini.

"Sekarang teknologi semakin canggih...saya sentiasa berhubung dan berinteraksi dengan ibu bapa bagi mengubat rindu terhadap mereka," katanya.

Shahrizam pula pernah melalui hari bertugas tanpa sempat bersahur bagi menumpaskan kegiatan jenayah di lautan apabila menerima maklumat tentang kegiatan penyeludupan pada tengah malam.

"Kami perlu mengejar bot penyeludup selama beberapa jam sebelum mereka tumpas. Kadang-kadang berlarutan hingga ke siang sehingga tidak sempat bersahur namun ibadah puasa tetap dijalankan," katanya yang sudah berkhidmat dalam APMM selama sembilan tahun.

Sementara itu, Pengarah Operasi DM5 Komander Maritim V Pannir Selvan Veloo berkata rondaan dan operasi penguatkuasaan sentiasa dijalankan APMM walaupun pada bulan Ramadan melibatkan kawasan pantai di perairan Selat Melaka sepanjang 120 kilometer.

"Kebiasaannya anggota dan pegawai yang bertugas akan bersiap sedia dengan bekalan ringkas sebelum turun ke laut dan berbuka puasa biarpun tidak semewah orang lain yang berbuka puasa dalam suasana selesa sebaliknya memadai untuk alas perut.

"Kadangkala situasi yang dihadapi mengekang masa untuk mereka berbuka puasa sekira terdapat maklumat mengenai penyeludupan selain menghadapi cabaran faktor cuaca malah tiada istilah pulang ke jeti pangkalan untuk berbuka puasa," katanya. -- Bernama

Ramadan , APMM , Kuala Linggi

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini