Kerajaan Sabah Timbang Minta Bantuan Tentera Keluarkan Balak - Semasa | mStar

Kerajaan Sabah Timbang Minta Bantuan Tentera Keluarkan Balak

Joseph Pairin Kitingan.

KOTA KINABALU: Kementerian Pembangunan Infrastruktur Sabah menimbang untuk mendapatkan bantuan pihak tentera bagi mengeluarkan balak yang menyekat aliran Sungai Liwagu berikutan banjir lumpur di Ranau.

Menterinya Tan Sri Joseph Pairin Kitingan yang juga Timbalan Ketua Menteri Sabah berkata timbunan balak yang besar itu mungkin terlalu berisiko bagi kontraktor yang dilantik untuk melakukannya.

"Idea untuk meminta pihak tentera terlibat dalam kerja pembersihan itu adalah wajar dan perlu dipertimbangkan bagi mengeluarkan balak-balak itu.

"Jika kontraktor juga takut, maka kita perlukan keberanian pihak tentera. Ini adalah keadaan yang kritikal kerana timbunan balak itu nampaknya telah membentuk sebuah empangan yang boleh pecah dan melimpahkan air dalam kuantiti yang banyak bila-bila masa apabila hujan lebat," katanya dalam satu sidang akhbar di sini Rabu.

Pairin berkata balak lama itu telah hanyut ke dalam Sungai Liwagu, dan menutupi setengah kilometer daripada sungai berkenaan.

Beliau berkata keadaan ini berbahaya kepada lebih 3,000 penduduk lima kampung yang terletak di hilir sungai itu.

"Kami telah ada sebuah syarikat kontraktor yang telah bergerak ke sungai itu tetapi terdapat kebimbangan mengenai keselamatan pekerja apabila mereka membersihkan sungai, katanya sambil menambah kerja pembersihan boleh memakan masa berbulan-bulan.

Mengenai kerosakan prasarana berikutan banjir lumpur itu, Pairin berkata antara langkah yang diambil ialah membuka jalan alternatif ke Pusat Latihan Dakwah Kundasang yang tidak dapat dilalui kerana jalan besar di situ rosak akibat banjir lumpur itu.

Pairin berkata hanya dua jambatan di Kampung Mesilau, Ranau yang rosak, tetapi hanya sebuah jambatan akan dibaiki dahulu dan mungkin mengambil masa empat bulan.

Sungai Liwagu , Ranau , tentera

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain