Penalti RM1 Juta Diharap Atasi Masalah Kecurian Kabel Elektrik

KUALA LUMPUR: Hukuman denda maksimum RM1 juta yang disarankan di bawah Rang Undang-undang Bekalan Elektrik 2015 terhadap mana-mana individu yang didapati bersalah mencuri atau mengganggu meter elektrik diharap dapat mengatasi masalah kecurian kabel elektrik yang sering berlaku.

Datuk Hasbullah Osman (BN-Gerik) berkata saranan kadar denda yang tinggi itu juga diharap dapat memberi pengajaran kepada pesalah terbabit untuk tidak mengulangi kesalahan yang sama.

"Kecurian kabel elektrik di pencawang adalah antara masalah besar dihadapi syarikat utiliti elektrik termasuk Tenaga Nasional Berhad (TNB) sehingga terpaksa menanggung kerugian lebih berjuta ringgit saban tahun sejak 2004," katanya ketika membahaskan rang undang-undang itu di Dewan Rakyat, Rabu.

Beliau turut menarik perhatian dengan memberi statistik tiga negeri mencatatkan nilai kerugian tertinggi iaitu Selangor (RM35 juta), diikuti Johor (RM35 juta) dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, RM30 juta.

"Kes kecurian kabel elektrik ini membawa risiko kecederaan dan kematian kepada pelaku malah melibatkan kemungkinan terhadap orang lain yang mencetuskan  masalah itu," katanya.

Pindaan kepada Seksyen 37(3) itu bertujuan memperuntukkan penalti lebih berat iaitu sehingga RM1 juta dan penjara sehingga lima tahun atau kedua-duanya bagi pengguna bukan domestik yang didapati bersalah melakukan kesalahan itu.

Pengguna domestik yang disabitkan kesalahan sama berdepan tindakan denda sehingga RM50,000 atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya.

Bagi kesalahan berulang, denda sehingga RM5 juta atau pemenjaraan sehingga 10 tahun atau kedua-duanya dicadangkan kepada pengguna bukan domestik, manakala denda sehingga RM100,000 atau penjara sehingga lima tahun atau kedua-duanya dicadangkan bagi pengguna domestik.

Terdahulu, persidangan Dewan Rakyat turut meluluskan Rang Undang-undang Institusi Kewangan Pembangunan (Pindaan) 2015 yang dibentangkan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan.

Ahmad, ketika menggulungkan rang undang-undang itu, berkata pindaan akta itu bagi memastikan institusi kewangan pembangunan (IKP) lebih kukuh untuk terus menyokong sektor strategik ekonomi.

"Akta Institusi Kewangan Pembangunan merupakan rangka kerja pengawal seliaan yang bertujuan untuk memperkasakan pengurusan IKP dalam memenuhi mandat sosio-ekonomi dengan lebih cekap dan berkesan seiring dengan perubahan landskap ekonomi dan kewangan," katanya.

Persidangan dewan bersambung Khamis.

penalti, RM1 juta, curi kabel

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain