1MDB Nafi Buat Pinjaman RM2 Bilion Daripada AmanahRaya - Semasa | mStar

1MDB Nafi Buat Pinjaman RM2 Bilion Daripada AmanahRaya

KUALA LUMPUR: 1Malaysia Development Bhd (1MDB) pada Rabu menafikan ia membuat pinjaman RM2 bilion daripada AmanahRaya Bhd.

"Dakwaan oleh anggota parlimen pembangkang bahawa 1MDB membuat pinjaman RM2 bilion daripada AmanahRaya Bhd adalah tidak benar," kata Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan Arul Kanda Kandasamy dalam satu kenyataan.

Beliau menegaskan bahawa 1MDB tidak mempunyai urusan kewangan, termasuk meminjam, dengan AmanahRaya.

Sementara itu dalam kenyataan berasingan, AmanahRaya turut menafikan wujudnya transaksi seperti didakwa antara kedua-dua pihak.

"AmanahRaya menegaskan bahawa laporan media itu tidak berasas dan berniat jahat. Kami menafikan AmanahRayapernah meluluskan pinjaman kepada 1MDB."

"Kami menegaskan bahawa AmanahRayasentiasa mematuhi tadbir urus yang ketat dalam semua urusan kami menerusi kelulusan oleh jawatankuasa pelaburan dan lembaga pengarah," katanya.

AmanahRaya berkata ia memandang berat tuduhan tidak berasas dan berniat jahat terhadapnya dan tidak teragak-agak akan mengambil tindakan undang-undang bagi melindungi perniagaan dan reputasinya.

Ia juga menafikan dakwaan bahawa Pengerusi AmanahRaya Dusuki Ahmad digantikan dengan Reezal Merican Naina Merican disebabkan isu berkaitan dakwaan pinjaman itu.

"Pelantikan pengerusi dilakukan menerusi proses pelantikan yang biasa," katanya.

AmanahRaya ialah syarikat pemenang amanah utama di Malaysia.

Ia telah  memberi perkhidmatan selama 90 tahun dan merupakan peneraju pasaran dalam pengurusan amanah, pewarisan dan perkhidmatan wasiat.


1MDB , AmanahRaya

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Tiada Rombakan Kabinet - Menteri

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Boo anjing paling comel di dunia mati