Labur Dalam Teknologi Jimat Kos, Inovasi - Najib - Semasa | mStar

Labur Dalam Teknologi Jimat Kos, Inovasi - Najib

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak (dua, kanan) bersama Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas Datuk Wan Zulkiflee Wan Ariffin (dua, kiri) merasmikan Persidangan Minyak dan Gas Asia Ke-18, Isnin.

KUALA LUMPUR: Harga minyak yang kini rendah sewajarnya mendorong inovasi, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika menggesa syarikat tenaga boleh baharu melabur untuk meningkatkan kaedah pengeluaran.

Ini katanya akan menjadikan tenaga lebih murah dan lebih berdaya maju dari segi ekonomi dalam jangka panjang, sekali gus ia menarik apabila harga minyak kembali melantun tinggi.

"Saya percaya kesukaran mampu membuka peluang... Inilah masa apabila teknologi penjimatan kos serta perkhidmatan akan memperoleh perkhidmatan yang lebih tinggi," katanya semasa merasmikan Persidangan ke-18 Minyak dan Gas Asia 2015 di Pusat Konvensyen KL di sini, Isnin.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata dalam Asean, mempromosi inovasi dan teknologi pintar bukan sahaja meningkatkan kecekapan tenaga, malah turut mendorong daya saing dalam industri, termasuk bangunan, pengangkutan dan pengilangan.

Mengenai harga minyak mentah Brent yang kini dalam lingkungan AS$65 setong  berbanding AS$110 setahun lepas, Najib berkata terlalu banyak fokus telah diberikan ke atas masalah lebihan bekalan.

"Daripada hanya memikirkan kaedah untuk membendung lebihan, kita sepatutnya menumpukan usaha ke arah merangsang ekonomi yang seterusnya akan meningkatkan permintaan," katanya.

Perdana Menteri memperakui bahawa penurunan harga minyak mentah memberi implikasi ke atas banyak kerajaan di seluruh dunia.

Beliau berkata Malaysia sebagai contoh, menyelaraskan unjuran harga setong daripada AS$105 kepada AS$55 dalam Bajet 2015.

"Namun, pembaharuan yang kita sudah lakukan, meletakkan kita pada kedudukan yang lebih baik untuk menangani kejutan luar," katanya.

Asean , Najib Razak , minyak dan gas

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain