Dua Lelaki Pakistan Dipenjara Enam Tahun Culik Rakan Senegara

Dua warga Pakistan Sarfraz Zahid (dua, kanan) dan Akhbar Ali (tengah) dijatuhi hukuman penjara enam tahun oleh Mahkamah Tinggi, Rabu selepas mengaku bersalah kerana menculik rakan senegara mereka yang juga Orang Kelainan Upaya, tiga tahun lepas.

SHAH ALAM: Dua lelaki warga Pakistan bernasib baik apabila terlepas daripada hukuman mati, sebaliknya hanya dijatuhi hukuman penjara enam tahun oleh Mahkamah Tinggi di sini kerana menculik rakan senegara yang juga Orang Kurang Upaya (OKU), tiga tahun lepas.

Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa memerintahkan Sarfraz Zahid, 32, dan Akbar Ali, 35, menjalani hukuman bermula dari tarikh kedua-duanya ditangkap pada 20 Januari 2012, selepas mereka mengaku bersalah terhadap pertuduhan pilihan mengikut Seksyen 365 Kanun Keseksaan.

Kedua-dua tertuduh yang merupakan pengarah sebuah syarikat import dan eksport didakwa bersama-sama dua lagi yang masih bebas menahan Zain Ul Karim, berusia 23 tahun, (ketika kejadian) dengan niat menyebabkan mangsa dikurung secara rahsia dan salah.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu di G12, Tingkat 1, Seri Bangi, Jalan 8/35, Seksyen 8, Bandar Baru Bangi, Kajang dekat sini, 8.30 malam pada 10 Januari 2012.

Sebelum ini, kedua-dua tertuduh menghadapi pertuduhan di bawah Seksyen 3 Akta Culik 1961 iaitu menahan Zain untuk wang tebusan berjumlah 5 kror (RM1.5 juta) yang memperuntukkan hukuman mati atau penjara seumur hidup, jika sabit kesalahan.

Ketika menjatuhkan hukuman, Mohd Yazid berkata kes culik melibatkan warga asing semakin meningkat di negara ini dan tuduhan yang dihadapi kedua-dua tertuduh amat serius.

Beliau berkata fakta kes menunjukkan kedua-dua tertuduh sudah mempunyai perancangan untuk menculik mangsa sehingga mereka sanggup menyewa dua buah rumah dengan harga ratusan ringgit.

"Mangsa yang merupakan OKU iaitu lemah kaki dan tangan telah dikurung dalam bilik gelap dan hanya diberi air mineral serta nasi bungkus. Tamak merupakan faktor utama kejadian ini dan oleh itu mahkamah tidak boleh bertolak ansur.

"Warga asing datang ke Malaysia bebas berniaga tetapi kedua-dua tertuduh datang sini melakukan jenayah dan ini tidak boleh dimaafkan. Kedua-dua tertuduh inilah sebenarnya penyumbang kepada peningkatan indeks jenayah di Malaysia dan tindakan mereka ini beri kesan negatif kepada negara ini," katanya.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Wan Zuraida Wan Nawan sementara kedua-dua tertuduh diwakili peguam Surjan Singh Sidhu.-- Bernama


Pakistan, culik, Sarfraz Zahid, OKU

Artikel Lain