Gaji Minimum: 191 Kertas Siasatan Dibuka, 118 Ke Mahkamah - Semasa | mStar

Gaji Minimum: 191 Kertas Siasatan Dibuka, 118 Ke Mahkamah

Ismail Abd Muttalib.
KUALA LUMPUR: Sebanyak 191 kertas siasatan telah dibuka berhubung kegagalan pelaksanaan gaji minimum sejak 1 Januari tahun lepas hingga Mac tahun ini dengan 118 daripadanya dibawa ke mahkamah, Dewan Negara diberitahu pada Selasa.

Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Ismail Abd Muttalib berkata daripada jumlah itu sebanyak 64 kes pendakwaan telah selesai dengan jumlah denda keseluruhan bernilai RM211,600.

"Tindakan di Mahkamah Buruh telah dibuat iaitu sebanyak 1,260 kes dengan tuntutan sebanyak RM20.5 juta.

"Jumlah diperintah bayar oleh Mahkamah Buruh sejak 2014 hingga Mac tahun ini pula ialah RM1.746 juta yang perlu dibayar kepada pekerja," katanya dalam sesi soal jawab di Dewan Negara di sini Selasa.

Beliau menjawab soalan Senator Syed Shahir Syed Mohamud yang ingin tahu jumlah majikan yang telah didakwa di mahkamah kerana gagal melaksanakan perintah gaji minimum.

Ketika ini, kadar gaji minimum bagi Semenanjung Malaysia ialah sebanyak RM900 sebulan atau RM4.33 sejam manakala bagi Sarawak, Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan sebanyak RM800 sebulan atau RM3.85 sejam.

Menjawab soalan tambahan daripada Syed Shahir mengenai jumlah penguat kuasa yang memantau pelaksanaan gaji minimum, Ismail berkata pada ketika ini sebanyak 491 pegawai ditugaskan untuk pemantauan dan pemeriksaan perburuhan, yang tidak hanya terhad kepada pelaksanaan gaji minimum.

"Kita (kementerian) akui, kita menghadapi kekurangan tenaga penguatkuasaan.
Kita berusaha memohon kepada kerajaan membuat penambahan kepada bilangan pegawai penguat kuasa ini di bawah Kementerian Sumber Manusia.

"Namun begitu, ia tidak membantutkan usaha kita bagi memberi jaminan dan keyakinan kepada pekerja terutama dalam membela masa depan mereka khusus dalam gaji minimum ini," katanya.

Beliau berkata ia dapat dilihat apabila jumlah pemeriksaan berkanun yang dibuat sejak tahun lepas hingga 28 Februari ialah sebanyak 44,604 pemeriksaaan.
gaji minimum , Ismail Abd Muttalib

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain