PM Bawa Banyak Pembaharuan - Mustapa - Semasa | mStar

PM Bawa Banyak Pembaharuan - Mustapa

Mustapa Mohamed.
KOTA BARU: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak membawa banyak pembaharuan kepada negara terutama berkaitan perpaduan dan pemberian pelbagai bantuan bagi meringankan beban rakyat, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Beliau berkata antara perkara pertama yang dilakukan Najib ketika mengambil alih jawatan perdana menteri adalah memperkenalkan konsep 1Malaysia bagi menggalakkan perpaduan dalam kalangan rakyat.

"Tapi ramai yang salah ertikan dengan mengatakan ia menggalakkan pluralisme," katanya pada majlis "Malam Anugerah Kelab Media Kelantan Darul Naim (Kemudi) 2014" di sini, malam Ahad.

Hadir sama Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutuan Datuk Makhtar Mustapha, Presiden Kemudi Azran Fitri Abdul Rahim dan Presiden Kelab Wartawan Terengganu (Kawat) Ayob Mamat. 

Beliau berkata Najib juga telah memperkenalkan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kepada golongan berpendapatan rendah kerana beliau mempunyai rasa ihsan yang tinggi.

Menyentuh tentang pembelian pesawat eksekutif Airbus Corporate Jetliner (ACJ320), Mustapa berkata ia adalah untuk kegunaan rasmi Yang di-Pertuan Agong, perdana menteri dan menteri-menteri kanan.

"Ini adalah penting bagi mempercepatkan urusan kerajaan kerana bagi pemimpin, masa itu emas.

"Bagi saya, Najib dah memimpin dengan baik. Ketokohan beliau diiktiraf di luar negara dan beliau dihormati kerana kebijaksanaannya. Tapi dalam negara pun beliau kena hebat juga tapi malangnya beliau dikritik hebat sejak akhir-akhir ini," katanya.

Untuk itu, Mustapa berkata rakyat perlu memberi sokongan kepada Najib dalam meneruskan usahanya membangunkan negara.

"Saya orang lama, dah bertugas dengan tiga Perdana Menteri (Tun Dr Mahathir Mohamed, Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Tun Razak).

Saya pernah bertugas dengan Tun Mahathir dalam Majlis Tindakan Ekonomi Negara. Banyak gelaran (tidak baik) yang orang beri kepada beliau (Tun Dr Mahathir).

"Tapi kami pertahankan beliau (Tun Dr Mahathir) sebab kami fikir beliau paling layak meneraju. Selepas itu Pak Lah (Tun Abdullah) pula. Beliau juga banyak jasa (termasuk) memberi kebebasan kepada media," katanya.


Mustapa Mohamed , Najib Tun Razak

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Neymar terus kekal di PSG?