Audit: Sijil Perakuan Kelayakan Mesin Autoclave Di Klinik Nur Sejahtera Tamat Tempoh - Semasa | mStar

Audit: Sijil Perakuan Kelayakan Mesin Autoclave Di Klinik Nur Sejahtera Tamat Tempoh

PETALING JAYA: Sijil perakuan kelayakan bagi lapan mesin ‘autoclave’ di Klinik Nur Sejahtera di bawah tanggungjawab Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) yang masih digunakan sudah tamat tempoh, menurut Laporan Ketua Audit Negara Siri 1.

Laporan itu menyebut sijil perakuan kelayakan yang tamat tempoh boleh membahayakan keselamatan pengguna.

Menurut laporan itu, Peraturan 10(2) iaitu Pemberitahuan, Perakuan Kelayakan dan Pemeriksaan, Akta Kilang Jentera 1970 menyatakan setiap mesin ‘autoclave’ hendaklah mempunyai perakuan kelayakan dan diperbaharui sekiranya tamat tempoh.

“Sijil perakuan kelayakan bagi lapan mesin bernilai RM125,400 didapati tamat tempoh antara tiga hingga 100 bulan, yang disebabkan oleh pegawai yang bertanggungjawab tidak memeriksa tempoh tamat bagi sijil perakuan kelayakannya.

“Kegagalan LPPKN memperbaharui sijil perakuan kelayakan boleh menyebabkan LPPKN dikenakan tindakan undang-undang kerana membahayakan keselamatan pengguna,” demikian menurut laporan itu yang dibentangkan di Dewan Rakyat pada Isnin.

Menurut laporan berkenaan, lapan mesin ‘autoclave’ yang tamat tempoh sijil perakuan kelayakan dikesan di Klinik Nur Sejahtera di Nusa Jaya, Selayang, Kuala Kangsar, Shah Alam, Ampang, Sg Besi, Klang dan Raub.

Berdasarkan maklum balas LPPKN pada 14 dan 28 Januari lalu, prosedur operasi standard (SOP) telah dikeluarkan bersama peralatan sewaktu pengagihan dilakukan.

Laporan itu menyebut surat peringatan bertarikh 7 Januari lalu dikemukakan kepada semua pengarah LPPKN negeri bagi memastikan peraturan sentiasa dipatuhi.

Klinik Nur Sejahtera menyediakan pelbagai perkhidmatan antaranya perancangan keluarga, pemeriksaan payudara, saringan kesejahteraan dan subfertiliti.

Program Khas Subsidi Ujian Mamogram dan Program Khas Vaksinasi HPV (virus Human Papilloma) merupakan sebahagian daripada program teras LPPKN yang disalurkan melalui 59 Klinik Nur Sejahtra di 13 negeri dan 2 wilayah persekutuan termasuk enam bas sebagai klinik bergerak.

Klinik Nur Sejahtera , Audit

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Maidam Lupus 2,150 Kg Abu Al-Quran

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain