#KitaLawan: BN, Pembangkang Bertikam Lidah

KUALA LUMPUR: Perhimpunan haram #KitaLawan terus menghangatkan perbahasan Dewan Rakyat apabila seorang Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) menggesa supaya polis mengambil tindakan tegas terhadap penyokong pakatan pembangkang.

Lebih panas apabila Datuk Bung Mokhtar Radin (BN-Kinabatangan) mengingatkan penyokong pembangkang bahawa pencetus suasana keganasan mungkin akan 'diacukan pistol di kepala’ jika berada di luar negara.

"Kalau di negara lain, polis dah (acu) pistol di kepala. Apakah polis perlu tunduk dengan permintaan mereka atau perlu agresif dengan mereka yang bersikap begini?

"Terutama sekali kepada Kapar (G. Manivanan), tangkap dia dan masukkan ke dalam penjara,” kata Bung ketika mencelah perbahasan rang undang-undang perbekalan tambahan di Dewan Rakyat pada Isnin.

Terdahulu, Bung Mokhtar membidas penganjuran perhimpunan #KitaLawan oleh pakatan pembangkang yang secara berterusan mengkritik sistem kehakiman negara, khususnya selepas sabitan dan hukuman penjara lima tahun terhadap Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana kesalahan meliwat.

"Saya juga memerhati rakan-rakan disebelah sana (pembangkang), guna demonstrasi dan provokasi untuk undang masalah.

“Kalau kes memihak kepada dia, akan kata hakim baik, menjalankan kewajipan. Tetapi kalau hakim tidak memihak kepada dia, macam-macam tuduhan,” katanya.

Tidak berpuas hati dengan kenyataan Bung Mokhtar itu, G. Manivanan (PKR-Kapar) berkali-kali menyalahkan pihak polis dengan mendakwa pasukan keselamatan bertindak menyalahguna kuasa mereka kerana menahan beberapa wakil rakyat pembangkang berhubung perhimpunan #KitaLawan.

"Tak pernah kita kata tak boleh ditahan, boleh disiasat, tak ada masalah, tetapi ikut cara yang sesuai.

“Jangan bagi tekanan luar biasa, tak perlu provokasi. Yang kita minta supaya Ketua Polis Negara jangan salah guna kuasa, itu yang kita tekankan,” katanya.

Babak bertikam lidah antara Bung Mokhtar dan Manivanan turut disertai Tian Chua (PKR-Batu) selepas Bung Mokhtar secara tiba-tiba menyifatkan pembangkang bersikap degil dan ‘berkepala batu’ dengan merujuk kepada Ahli Parlimen Batu itu.

‘Drama’ yang berlarutan hampir 15 minit itu akhirnya diredakan Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain