Kerajaan Komited Pastikan CBP Tidak Bebankan Rakyat - Najib - Semasa | mStar

Kerajaan Komited Pastikan CBP Tidak Bebankan Rakyat - Najib

Najib melihat kakitangan Kastam di bahagian 'Helpdesk GST' menjawab panggilan orang awam terhadap isu berkaitan CBP pada Majlis Perjumpaan Bersama Warga Kastam di Kompleks Kastam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur pada Isnin. - fotoBERNAMA
PETALING JAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata walaupun Cukai Barang dan Perkhidmatan (CBP) menerima pelbagai kritikan, namun kerajaan sentiasa komited dalam memastikan pelaksanaannya tidak membebankan rakyat.

Perdana Menteri berkata semua pihak harus sedar bahawa objektif utama pelaksanaan CBP ialah untuk mengukuhkan punca kewangan negara, dan akhirnya dapat memastikan pembangunan yang lebih efektif untuk kemajuan negara dan kebaikan rakyat.

"Tujuan sebenar kita laksanakan GST, bukan untuk bebankan rakyat. Kita laksanakan GST dengan kaedah meminimumkan beban rakyat. Tak pernah mana-mana negara bagi banyak 'zero-rated' dan pengecualian GST seperti mana yang kita berikan.

"Ini menunjukkan kerajaan benar-benar berhasrat untuk tidak membebankan rakyat, dan GST kita akan laksanakan dengan kaedah tidak menyusahkan rakyat, dan di samping itu menambahkan hasil negara dan ini adalah untuk kebaikan rakyat," katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap dalam Majlis Perjumpaan Perdana Menteri bersama Warga Kastam di Dewan Serbaguna Jabatan Kastam Diraja Wilayah Persekutuan, di sini Isnin.
CBP , Najib Tun Razak

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain