Penggunaan Kamera Retina Mampu Atasi Buta - Dr Hilmi - Semasa | mStar

Penggunaan Kamera Retina Mampu Atasi Buta - Dr Hilmi

Dr Hilmi Yahaya (duduk, kanan) membuat pemeriksaan mata dengan menggunakan Fundus Camera pada majlis penyerahan Fundus Camera dan perasmian 'Retinal Disease Awareness Programme 2015' di Hospital Selayang pada Khamis. -fotoBERNAMA
KUALA LUMPUR: Dua Kamera Retina dan beberapa peralatan penyaringan tambahan lain sumbangan Standard Chartered Scope International (M) Sdn Bhd akan banyak membantu dalam usaha merawat pelbagai penyakit berkaitan retina, kata Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya.

Beliau berkata kamera bernilai RM150,000 itu akan digunakan sebagai pelopor dan perintis bagi Program Kesedaran Penyakit Retina (RDAP) di Kuala Lumpur dan Selangor, yang kemudian akan diperluas ke seluruh negara.

"Bagi penyakit retina, membuat penyaringan adalah jauh lebih sukar kerana retina terletak di belakang mata dan tidak mudah dilihat. Di peringkat antarabangsa, perakuan dibuat bahawa kamera retina adalah alat yang amat berkesan dan penting bagi menyaring penyakit retina," katanya pada majlis pelancaran Standard Chartered RDAP 2015 dan penyerahan kamera itu kepada Hospital Selayang di sini Khamis.

Turut hadir, Pengarah Hospital Selayang Dr Siti Zaleha Mohd Salleh, Ketua Perkhidmatan Oftalmologi Kebangsaan Dr Nor Fariza Ngah, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Standard Chartered Bank Malaysia Mahendra Gursahani dan Ketua Pegawai Eksekutif Standard Chartered Scope International (M) Sdn Bhd, Kwan Chee Sun.

Melalui program RDAP, pakar mata, pakar optometri, paramedik dan doktor penjagaan utama dari kementerian itu akan berganding bahu dengan Standard Chartered untuk mengadakan siri penyaringan penyakit retina sepanjang 2015 dan 2016 untuk mengenal pasti mereka yang menghidap retinopati diabetes.

Program itu menetapkan sasaran untuk membuat saringan terhadap 10,000 pesakit berpotensi yang terdiri daripada penghidap diebetes dari kawasan pinggir Kuala Lumpur, Selangor dan kawasan luar bandar lain di negara ini.

Dr Hilmi berkata kira-kira setengah juta pesakit diabetes di Malaysia mengalami beberapa jenis retinopati, yang jika tidak dirawat, boleh menyebabkan buta berkekalan.

"Retinopati diabetes dikenali di seluruh dunia sebagai punca utama buta kekal dan tidak boleh diubati. Bagi pesakit yang mengalami diabetes mellitus, paras tinggi kandungan gula di dalam darah secara berterusan akan menyebabkan pembuluh darah di dalam retina mengecil, berdarah atau bocor," katanya sambil mengucapkan terima kasih kepada Standard Chartered kerana komitmennya dalam projek itu.

Sementara itu, Kwan berkata 2,000 daripada staf sukarelanya akan mengambil bahagian dalam program berkenaan dengan menyertai wakil daripada hospital di pusat penjagaan utama untuk mengadakan jerayawara dan mendampingi pesakit berpotensi setiap minggu.

"Kami berharap, dengan terdapatnya peralatan dan tenaga kerja tambahan ini, kami akan dapat memberi kesan positif terhadap masyarakat tempatan bagi mencerminkan komitmen kami terhadap inisiatif global bank berkenaan, 'Seeing Is Believing', yang bertujuan menangani masalah buta dan cacat penglihatan yang boleh dielak".

kamera retina , Dr Hilmi Yahaya

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.