RM1 Juta Bantuan Banjir Bantu 15,868 Warga Kementerian Pendidikan - Semasa | mStar

RM1 Juta Bantuan Banjir Bantu 15,868 Warga Kementerian Pendidikan

Muhyiddin Yassin

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyampaikan bantuan RM1 juta bagi membantu 15,868 warga Kementerian Pendidikan yang terjejas akibat banjir besar tahun lepas.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pendidikan berkata, peruntukan itu diperoleh daripada tabung bantuan bencana melalui Tabung Persatuan Sukan dan Kebudayaan, Kementerian Pendidikan Malaysia yang dilancarkan 5 Januari lepas.

Katanya, objektif tabung bencana itu adalah untuk memberi bantuan sumbangan kewangan kepada pegawai Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) dan Pegawai Pendidikan Daerah (PPD), guru dan Anggota Khidmat Pelaksana (AKP) yang merupakan mangsa banjir.

"Seramai 15,868 pegawai JPN atau PPD, guru dan AKP yang terjejas bencana banjir tahun lepas.

"Daripada jumlah itu, 205 orang dikategorikan terjejas pada tahap sangat kritikal manakala 15,663 orang pada tahap sederhana kritikal," katanya pada majlis penyampaian bantuan itu di Menara Parlimen, Parlimen, di sini.

Pada majlis itu, Muhyiddin menyampaikan replika cek sumbangan kepada pengarah-pengarah Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) termasuk Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak, Sabah dan Sarawak.

Turut hadir Timbalan Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh, Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan, Tan Sri Dr Madinah Mohamad dan Ketua Pengarah Kementerian Pendidikan, Datuk Dr Khair Mohamad Yusof.

Muhyiddin berkata, peruntukan itu diagihkan kepada mangsa banjir kategori sangat kritikal dengan jumlah RM500 seorang.

Selain itu, agihan peruntukan bagi kategori sederhana kritikal diserahkan kepada JPN untuk diagihkan kepada sekolah-sekolah terlibat banjir, katanya.

Beliau berkata JPN Kelantan menerima bantuan RM559,500 diikuti Terengganu (RM160,000), Pahang (RM71,500), Sabah (RM64,000) dan masing-masing RM24,000 bagi JPN Perak dan Sarawak.

"Harapan Kementerian Pendidikan sumbangan bantuan kewangan ini secara tidak langsung dapat mengurangkan beban yang ditanggung oleh mangsa-mangsa banjir ini khususnya dalam kalangan pegawai JPN atau PPD, guru dan AKP," katanya.-- Bernama

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain