Cuaca Kering: SPAN Minta Kerajaan Negeri Pautau Rapi Sumber Air - Semasa | mStar

Cuaca Kering: SPAN Minta Kerajaan Negeri Pautau Rapi Sumber Air

KUALA LUMPUR: Semua kerajaan negeri diminta memantau rapi kedudukan air di empangan dan sungai masing-masing berikutan ramalan cuaca kering yang dijangka sehingga penghujung Mac ini.

Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) Datuk Ismail Kasim berkata kerajaan negeri adalah bertanggungjawab melalui operator air masing-masing bagi memastikan sumber air di negeri mereka mencukupi dalam memenuhi keperluan penduduk.

"Selain sumber air di empangan dan sungai, kerajaan negeri juga diminta mengkaji sumber alternatif seperti air bawah tanah dan kolam takungan bagi menambah sumber.

"Kerajaan negeri juga disaran mengkaji untuk melaksanakan pembenihan awan dengan bantuan Jabatan Meteorologi Malaysia," katanya dalam kenyataan di sini, Rabu.

Ismail berkata, langkah kerajaan Selangor yang bersiap sedia dengan kolam takungan air sekitar Bestari Jaya dan mula mengepam air daripada kolam-kolam tersebut ke Sungai Selangor apabila paras sungai menjadi rendah wajar dicontohi.

Di samping itu, beliau mengingatkan pengguna supaya berhemah dalam menggunakan air dan tidak membazir supaya sumber air yang ada dapat bertahan lama.

Sebelum ini, Jabatan Meteorologi Malaysia menyatakan negara khususnya di utara pantai barat Semenanjung Malaysia akan kurang menerima hujan sehingga penghujung Mac ini, menyebabkan berlakunya cuaca panas dan kering.

Jabatan itu meramalkan cuaca panas dan kering itu dijangka berakhir menjelang penghujung Mac berikutan bermulanya musim peralihan yang akan membawa lebih banyak hujan.

SPAN , empangan , Ismail Kasim

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Paras Air Empangan Di Selangor Susut

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain