Peniaga Warga India Dipenjara 20 Tahun Miliki Ketamin - Semasa | mStar

Peniaga Warga India Dipenjara 20 Tahun Miliki Ketamin

Peniaga warga India, Kabeer Kather, 55, dijatuhi hukuman penjara 20 tahun atas kesalahan mengedar dadah di Mahkamah Tinggi Shah Alam, Rabu. -fotoBERNAMA
SHAH ALAM: Seorang peniaga warga India dijatuhi hukuman penjara 20 tahun pada Rabu selepas didapati bersalah atas tuduhan pindaan memiliki 3.2 kg dadah jenis Ketamin, tiga tahun lepas.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Abdul Halim Aman memerintahkan Kabeer Kather, 55, menjalani hukuman itu berkuat kuasa dari tarikh dia ditangkap pada 26 Mac 2012.

Berikutan faktor usianya, Kabeer tidak dikenakan hukuman sebatan.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Cawangan Pemeriksaan, Balai Ketibaan Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT), Sepang dekat sini pada 26 Mac 2012.

Lelaki itu didakwa mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 dan dihukum mengikut Seksyen 39A(2) Akta sama yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara 30 tahun dan sebatan.

Kabeer sebelum ini dibicarakan atas tuduhan mengedar dadah mengikut Seksyen 39B ADB yang memperuntuk hukuman mati mandori, jika sabit kesalahan.

Dia bagaimanapun bernasib baik apabila mahkamah memutuskan untuk meminda pertuduhan ke atasnya kepada memiliki ketika kes di peringkat pembelaan.

Sembilan saksi pendakwaan dan seorang saksi pembelaan dipanggil memberi keterangan sepanjang perbicaraan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Mohd Izhanudin Alias manakala tertuduh diwakili peguam K A Ramu.

ketamin , Kabeer Kather

Lebih Artikel

Rakyat Pahang terima Sultan baharu

Rakyat Pahang terima Sultan baharu