Pelajar Ceria Ke Sekolah Meskipun Masih Trauma 'Bah Kuning' - Semasa | mStar

Pelajar Ceria Ke Sekolah Meskipun Masih Trauma 'Bah Kuning'

kelas 1
Murid tahun lima dan enam Sekolah Kebangsaan Manik Urai Aziz Hasni,11 bersama Siti Norjibah Abd Aziz,12, menghadiri hari pertama sesi persekolahan 2015 dengan penuh bersemangat meskipun tidak berpakaian sekolah, di sini, Ahad.
/
kelas 2
Murid Sekolah Kebangsaan Manik Urai, (dari kiri) Muhammad Qafari Aminarosnawi,11, Raja Muhammad Amir Afnan Raja Mat Jinal,11 dan Raja Nor Amirah Haiza Raja Mat Jinal,9, menghadiri hari pertama sesi persekolahan 2015 dengan penuh bersemangat meskipun tidak berpakaian sekolah, di sini, Ahad.
/
kelas 3
Abu Bakar Mat Said,57, menghantar anak Mohd Sulhi ,10, (tengah) dan anak saudaranya Ummi Ayuni Mohd Noor,9, (kanan) menghadiri hari pertama sesi persekolahan 2015 meskipun tidak berpakaian seragam sekolah, di Kuala Krai, Ahad.
/
kelas 4
Guru Besar Sekolah Kebangsaan Manik Urai, Yusof Ismail (kiri) sempat bertegur sapa dengan murid-murid prasekolah di sekolah tersebut sempena hari pertama sesi persekolahan 2014, Ahad.
/
kelas 5
Murid-murid Sekolah Kebangsaan Manik Urai beratur untuk perhimpunan pagi sempena hari pertama sesi persekolahan 2015 di sini, Ahad.
/
kelas 6
Sebahagian pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Kampung Laut (SMKKL), Tumpat tetap menghadiri hari pertama sesi persekolahan 2015 walaupun tanpa memakai pakaian seragam sekolah selepas dilanda banjir tiga minggu lalu.
/
kelas 7
Beberapa pelajar Sekolah Kebangsaan Pasir Raja, Dungun mengangkat meja yang tidak sesuai digunakan ekoran rosak teruk akibat banjir sebelum memulakan sesi persekolahan tahun 2015 di sini, Ahad.
/
kelas 8
Murid tahun enam, Ahmad Affendi Ahmad Riduan,12, termenung di atas tangga selepas mempersiapkan beg dan pakaian biasa yang akan digunakan untuk hari pertama sekolah esok walaupun rumahnya telah rebah menyembah bumi selepas kampungnnya Kampung Buntut Pulau, Temerloh teruk dilanda banjir besar di sini, Ahad.
/

KOTA BARU: Tanpa uniform dan peralatan sekolah, pelajar yang terlibat dengan bencana banjir baru-baru ini tetap menghadiri penggal baharu persekolahan yang bermula Ahad.

Walaupun perasaan mereka masih tergugat dengan bencana banjir atau "tragedi bah kuning" yang melanda hingga ramai yang hilang tempat berlindung, mereka tetap ceria melangkah ke sekolah masing-masing.

Tinjauan Bernama di sekitar Kampung Laut, Tumpat mendapati sebahagian besar pelajar hadir tanpa berpakaian seragam sekolah, namun raut wajah mereka nampak jelas gembira untuk kembali menduduki kelas setelah cuti sejak November tahun lepas.

Di Sekolah Kebangsaan Kampung Laut di sini, hampir 70 peratus daripada 640 pelajarnya hadir ke sekolah dengan memakai pakaian biasa setelah rumah mereka ditenggelami banjir buruk itu..

Guru Besarnya, Roslan Mohamad ketika ditemui nyata gembira kerana tragedi banjir sedikitpun tidak melemahkan semangat pelajar sekolah itu untuk hadir hari ini dengan kehadiran 100 peratus direkodkan.

"Kita benarkan mereka untuk hadir dengan pakaian biasa kerana kita faham keadaan mereka dan keluarga yang masih lagi dalam proses membersihkan rumah setelah hilang segala-galanya dalam banjir," katanya ketika ditemui pemberita di sekolah itu.

Roslan berkata, pelajar yang dilanda musibah itu juga akan diberikan kaunseling oleh guru untuk terus hadir ke sekolah.

Di KUALA KRAI, keadaan serba kekurangan tidak mematahkan semangat kira-kira 200 murid Sekolah Kebangsaan Manek Urai untuk memulakan hari pertama persekolahan mereka.

Dengan berseluar trek, berbaju T, berselipar jepun, tanpa buku mahupun beg galas, mereka mula tiba ke sekolah pada pukul 7.20 pagi dengan dihantar ibu bapa walaupun jalan ke sekolah masih lagi berlumpur.

Pengurusan sekolah turut mengadakan perhimpunan pada pukul 8 pagi dan menyanyikan lagu Negaraku, Selamat Sultan serta turut membaca doa selamat memohon keselamatan pada hari pertama sekolah itu mula dibuka.

Walaupun sekolah itu masih tidak dapat beroperasi dengan sempurna kerana belum mempunyai peralatan lengkap, beberapa ibu bapa turut hadir bagi mendaftar persekolahan anak-anak mereka secara manual.

Muhammad Qafari Aminarosnawi, 11, dari Kampung Manek Urai Lama berkata walaupun tiada pakaian seragam lengkap namun ia tidak menjadi masalah buat dirinya untuk memulakan sesi persekolahan hari ini.

"Saya ke sekolah hari ini nak jumpa balik kawan-kawan yang dah lama tak jumpa, juga nak jumpa guru-guru sebab baru ni cuti panjang," katanya yang turut melahirkan rasa sedih melihat sekolahnya yang masih dalam keadaan berlumpur dan mengenangkan pakaian dan peralatan sekolah yang telah dihanyutkan banjir.

Anak ketiga daripada empat itu yang kini merupakan pelajar tahun lima adalah antara mangsa lebih 500 mangsa banjir yang terperangkap di tingkat tiga sekolah berkenaan yang dijadikan pusat pemindahan banjir pada bulan lepas.

Sementara itu, guru besar sekolah tersebut Yusof Ismail berkata, pihaknya telah menerima sebanyak 500 buah kerusi dan meja plastik sebagai bantuan awal daripada Jabatan Pendidikan Kelantan, semalam.

"Sesi persekolahan berjalan seperti biasa dan proses pengajaran dan pembelajaran akan dilakukan dengan menggunakan peralatan yang sedia ada".

Yusof berkata, sekolah berkenaan mempunyai lebih 400 murid namun berbangga dengan kehadiran hari ini memandangkan ramai yang masih trauma dengan bencana tersebut.

bah kuning , trauma , Kampung Laut , Kuala Krai

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel