QZ8501: Ketua Tentera Sedia Bawa Keluarga Mangsa Sertai Operasi Carian - Semasa | mStar

QZ8501: Ketua Tentera Sedia Bawa Keluarga Mangsa Sertai Operasi Carian

Jeneral Moeldoko bercakap kepada pemberita, Isnin.
JAKARTA: Komander tentera Indonesia Jeneral Moeldoko berkata beliau bersedia untuk membawa ahli keluarga mangsa penerbangan AirAsia Indonesia QZ8501 menyertai operasi Mencari dan Menyelamat (SAR) di Laut Jawa.

"Jika mereka mahu, kita boleh membawa mereka dengan pesawat Hercules kami ke Pangkalan Bun (pusat Kalimantan) dan dari sana mereka boleh pergi ke kawasan carian dengan salah sebuah KRI (kapal laut) kami," kata Moeldoko pada Isnin.

"Saya percaya penyertaan mereka dalam misi carian akan membantu mereka mengurangkan rasa kehilangan dan kesedihan. Jika mereka ingin menabur bunga ke dalam laut, kita juga boleh menyediakannya. "

Katanya beliau telah menyampaikan idea ini secara peribadi kepada ahli-ahli keluarga dan saudara-mara 162 mangsa di atas pesawat Airbus A320-200 itu yang terhempas di perairan Pangkalan Bun pada 28 Disember lalu.

Di samping itu, Ketua Polis Negara Jeneral Sutarman berikrar bahawa Pasukan Pengecaman Mangsa Bencana (DVI) Indonesia akan dapat mengenal pasti semua mayat penumpang AirAsia dan anak-anak kapal.

"Pasukan DVI kami mampu mengenal pasti mayat, tidak kira bagaimana keadaan kerosakan mereka. Tetapi sudah tentu kita akan memerlukan lebih banyak masa jika kita tidak menemui mayat sebagai satu bahagian, " kata Sutarman, sambil menambah pasukan itu mungkin mengambil masa sehingga tiga minggu untuk mengenal pasti mayat-mayat yang  tidak sempurna.

Beliau berkata pasukan DVI terdiri daripada 260 ahli patologi forensik termasuk profesional dari Singapura, Malaysia, Korea Selatan dan Australia.  - The Jakarta Post/Asia News Network
KRI , pesawat Hercules , QZ8501

Artikel Berikut

Buli: Enam Pelajar Ditahan

Artikel Berkaitan

Dua Lagi Mayat Mangsa QZ8501 Ditemui

QZ8501: Bahaya Terbang Di Langit Sesak

Lebih Artikel