Chew Mei Fun Gesa Kerajaan P Pinang Bantu Penarik Beca

GEORGE TOWN: Kerajaan negeri Pulau Pinang digesa supaya meningkat taraf hidup penarik beca terutama mereka yang tidak berumah.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datin Paduka Chew Mei Fun berkata perhatian sewajarnya perlu diberikan kepada penarik beca kerana ada antara mereka menjadikan beca sebagai rumah mereka.

"Kerajaan negeri perlu melakukan sesuatu bagi membantu penarik beca agar tidak terus dibelenggu masalah kemiskinan sehingga ada antara mereka terpaksa menjadikan lorong-lorong sebagai tempat berteduh dengan dipayungi bumbung beca.

"Senario penarik beca tidur di atas beca mungkin pemandangan biasa bagi penduduk tempatan, tetapi sedikit sebanyak keadaan ini memberikan pandangan buruk kepada Pulau Pinang dan Malaysia dari kaca mata pelancong asing," katanya kepada pemberita di sini, Sabtu.

Terdahulu beliau yang juga Naib Presiden MCA melawat perkembangan operasi Anjung Singgah Pulau Pinang di Lebuh Chulia yang mula dibuka Jun lepas.

Anjung Singgah merupakan pusat rujukan khidmat bantuan sosial bagi gelandangan di bawah projek Yayasan Kebajikan Negara Malaysia, Kementerian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat.

Chew yang juga Pengerusi MCA Pulau Pinang berkata kerajaan negeri pimpinan Lim Guan Eng juga perlu sama memainkan peranan dalam memastikan rakyat yang dihimpit kemiskinan turut terbela.

Katanya dalam isu penarik beca tidak berumah, mereka juga boleh digolongkan sebagai gelandangan dan pintu Anjung Singgah sentiasa terbuka untuk mereka sekiranya memerlukan bantuan.

"Bagaimana pun harus diingat operasi Anjung Singgah adalah melibatkan kerelaan golongan terlibat dengan sendirinya dan kita tidak akan sama sekali memaksa mana-mana gelandangan untuk hadir ke pusat komuniti ini.

"Lagipun Anjung Singgah bukan rumah untuk selamanya dan mereka (pengayuh beca) sudah pasti mahukan kediaman tetap bagi mereka menginap untuk berehat," katanya.

Penarik Beca, Pulau Pinang

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain