Pampasan Kepada Pegawai Abdul Khalid Amalan Pekerjaan Biasa - Semasa | mStar

Pampasan Kepada Pegawai Abdul Khalid Amalan Pekerjaan Biasa

Abdul Khalid Ibrahim
Abdul Khalid Ibrahim.
SHAH ALAM: Sebuah firma perundangan berkata pembayaran pampasan dan ex-gratia kepada sekumpulan pembantu politik dan kakitangan bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim adalah amalan pekerjaan yang biasa.

Bon Advocates, yang bertindak bagi pihak Abdul Khalid, berkata apabila persetujuan dicapai untuk penamatan awal kontrak bersama seorang pekerja, sejumlah wang yang dipersetujui dibayar sebagai pampasan.
 
"Jumlah yang dibayar biasanya ialah baki terma kontrak yang belum tamat dan jumlah ex-gratia atas budi bicara bagi perkhidmatan yang diberikan.
 
"Dalam hal ini, Setiausaha Kerajaan Negeri dan Pegawai Kewangan Negeri adalah sebahagian daripada proses membuat keputusan," kata firma guaman itu dalam kenyataan di sini, hari ini.

Lapan pegawai kontrak bekas Menteri Besar yang dilantik oleh Menteri Besar Diperbadankan (MBI) Selangor dilaporkan menerima pampasan berjumlah sehingga RM2.3 juta, yang disifatkan oleh beberapa pihak termasuk Anggota Parlimen Shah Alam Khalid Abdul Samad sebagai tidak munasabah.
 
Pembayaran itu dibuat pada akhir tempoh perkhidmatan Abdul Khalid sebelum Mohamed Azmin Ali mengambil alih jawatan Menteri Besar pada 23 Sept.

Mohamed Azmin dilaporkan sebagai berkata bahawa beliau tidak membantah jika Jawatankuasa Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT)
mahu menyiasat isu itu.

Beliau juga dilaporkan berkata bahawa mesyuarat majlis eksekutif negeri tidak mempunyai kuasa untuk menentukan jumlah pampasan atau gratuiti untuk pegawai MBI dan kaedah pembayaran diputuskan oleh lembaga MBI yang dipengerusikan olehAbdul Khalid sebagai bekas menteri besar.

Dalam hubungan ini, Bon Advocates berkata anak guamnya menyambut baik audit negeri dan siasatan dijalankan berhubung perkara itu.
 
"Beliau (Abdul Khalid) akan bekerjasama untuk membantu dalam apa-apa persoalan yang mungkin timbul," kata firma guaman itu.
bayaran ex-gratia , pegawai MBI

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain