Sultan Selangor Pengerusikan Mesyuarat Ke-236 Majlis Raja-Raja

Sultan Sharafuddin berkenan hadir untuk mempengerusikan Mesyuarat Majlis Raja-Raja Ke-236 di Istana Negara pada Rabu. Turut kelihatan Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali (kanan). -fotoBERNAMA
KUALA LUMPUR: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada Rabu mempengerusikan Mesyuarat Ke-236 Majlis Raja-Raja di Istana Negara di sini.

Mesyuarat sehari itu dihadiri semua Raja-raja Melayu dan Yang Dipertua Negeri kecuali Kedah, Johor dan Pahang yang menghantar wakil masing-masing manakala Kelantan tidak menghantar wakil.

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar diwakili Tunku Temenggong Johor, Tunku Idris Iskandar Sultan Ibrahim manakala Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah diwakili Tengku Muda Pahang, Tengku Abdul Rahman Sultan Ahmad Shah.

Raja-Raja Melayu berkenaan diiringi Menteri Besar masing-masing manakala Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang, Sabah, Sarawak dan Melaka masing-masing diiringi Ketua Menteri.

Turut menghadiri mesyuarat itu ialah Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Tan Sri Zulkifeli Mad Zin, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar dan Ketua Pengarah Unit Perancang Ekonomi, Datuk Dr Rahamat Bivi Yusoff.

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad dalam kenyataan, memaklumkan bahawa anggota mesyuarat itu telah diberikan taklimat terkini oleh Zulkifeli dan Khalid mengenai pertahanan serta keselamatan negara manakala Dr Rahamat membentangkan perkara mengenai ekonomi.

Beliau berkata mesyuarat hampir dua jam itu turut membincangkan perkara berkaitan hal ehwal Islam, pelantikan termasuk pelantikan anggota Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran, Ketua Audit Negara dan hakim Mahkamah Atasan.

Selain itu, Syed Danial berkata perkara yang turut dibincangkan ialah mengenai Biasiswa Yang di-Pertuan Agong sesi pengajian 2014/2015.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain