Pelantikan Gopal Sebagai Peguam Bertentangan Usul Badan Peguam Malaysia - Semasa | mStar

Pelantikan Gopal Sebagai Peguam Bertentangan Usul Badan Peguam Malaysia

Gopal Sri Ram.
KUALA LUMPUR: Badan Peguam Malaysia perlu menjelaskan mengapa Hakim Mahkamah Persekutuan yang telah bersara Datuk Seri Gopal Sri Ram dibenarkan mewakili ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam rayuan kes sodominya. 

Ketua Pemuda Gerakan Tan Keng Liang dalam satu kenyataan di sini pada Rabu berkata perkara itu bertentangan dengan usul badan peguam itu pada mesyuarat agung tahunannya awal tahun ini. 

Mesyuarat 15 Mac badan itu menerima usul bahawa hakim-hakim mahkamah lebih tinggi yang bersara dilarang dari mewakili anak guam di mahkamah. 

Menurut Tan, jika amalan sedemikian dibenarkan ia mungkin memberi kesan 'intimidasi' terhadap hakim mahkamah, dan lebih buruk lagi, ia memberi persepsi bahawa hakim bersara/peguam berkenaan dan anak guamnya memiliki kelebihan ke atas peguam lain. 

"Pemuda Gerakan menggesa badan peguam itu menjelaskan sama ada dalam hal ini terdapat pengecualian istimewa buat Anwar," katanya.

Bagaimanapun, pada September tahun lepas, Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa seseorang hakim Mahkamah Tinggi yang bersara boleh bertindak sebagai peguam dalam kes sivil. 

Panel lima hakim yang dipengerusikan Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Rauf Sharif memutuskan bahawa ini selaras dengan peruntukan di bawah Perkara 5 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak (seseorang) meraih sumber pendapatan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Dua Pembalak Haram Mengaku Bersalah

Artikel Berkaitan

Artikel Lain