Usaha Baik Pulih Tanah Runtuh Di Apartment Teratai Dipergiat - Semasa | mStar

Usaha Baik Pulih Tanah Runtuh Di Apartment Teratai Dipergiat

Operasi memantau pergerakan tanah di Apartment Teratai yang terjejas akibat tanah runtuh sedang dipergiat.
HULU SELANGOR: Usaha membaik pulih dan memantau pergerakan tanah di Apartment Teratai, Taman Bunga Raya, di Bukit Beruntung di sini terus dipergiatkan pada Rabu.

Tinjauan di lokasi kejadian mendapati seawal pukul 9 pagi, dua buah kren dan sebuah lori pengangkut sudah melakukan kerja-kerja membaiki tembok runtuhan, membersihkan kawasan tanah, mengangkut sisa-sisa pecahan tembok yang bertaburan di kawasan terbabit. 

Turut kelihatan beberapa pasukan penyelamat seperti Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor bagi memantau pergerakan tanah serta mengawasi kawasan runtuhan. 

Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengawal laluan keluar-masuk kenderaan penduduk di kawasan itu yang disertai Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan Pasukan Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela). 

Pasukan penyelamat seperti Pasukan Mencari dan Menyelamat Malaysia (Smart Team) dan Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) turut berada di lokasi kejadian bagi merawat jika ada mangsa yang cedera. 

Difahamkan pemantauan pergerakan tanah dilakukan dari atas cerun tanah di kawasan terbabit oleh JKR, bomba, Ahli Geologis, dan JPAM. 

Penduduk di dua blok terlibat juga dibenarkan untuk masuk ke rumah masing-masing hari ini untuk mengambil barang milik mereka selama 10 minit dengan diawasi oleh pasukan RELA. 

Sehingga kini, sebanyak 219 keluarga membabitkan 860 penduduk yang menetap di dua blok Apartment berkenaan terlibat dalam insiden kira-kira 10 pagi, Isnin.

Mereka kini ditempatkan di tiga penempatan iaitu di Sekolah Kebangsaan Taman Bunga Raya 1 (142 keluarga, 517 orang), Sekolah Kebangsaan Taman Bunga 2 (45 keluarga, 196 orang) dan Sekolah Menengah Taman Bunga Raya 1 (32 keluarga, 147 orang). 

Pada 20 Oktober lalu, kira-kira 1,500 penduduk Apartment Teratai, Taman Bukit Raya di Bukit Beruntung dipindahkan ke pusat pemindahan sementara di Sekolah Kebangsaan Bunga Raya ekoran kejadian tanah runtuh. 

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain