Modul Pemanduan Motosikal Berkuasa Tinggi Perlu Lebih Menyeluruh - Zahid Hamidi - Semasa | mStar

Modul Pemanduan Motosikal Berkuasa Tinggi Perlu Lebih Menyeluruh - Zahid Hamidi

Ahmad Zahid Hamidi.
PUTRAJAYA: Modul etika dan kaedah pemanduan yang lebih menyeluruh perlu diwujudkan berikutan peningkatan kes kematian melibatkan penunggang motosikal.


Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, garis panduan khusus perlu dirangka bagi mereka yang mahu membeli motosikal berkuasa tinggi melebihi 500cc. 

"Kita harus memperkenalkan kursus tambahan istimewa untuk penunggang motosikal berkuasa tinggi. 

"Ujian semasa yang dijalankan untuk mendapatkan lesen motosikal berkuasa 500 cc ke atas tidak mencukupi," katanya selepas mengadakan pertemuan dengan wakil kelab motosikal berkuasa tinggi di sini, Isnin. 

Ahmad Zahid yang juga Pengerusi Kelab Superbikes Malaysia (SAM) berkata, pihak berkuasa harus melihat semula garis panduan yang digunapakai terhadap penunggang motosikal di negara membangun. 

"Di sana, penuggang motosikal melancong secara konvoi, mereka tidak memandu secara berbahaya, mereka lebih mementingkan keselamatan. 

"Inilah antara perkara yang kita perlu perbetulkan...menunggang motosikal dengan kaedah dan etika yang betul, dan tragedi seperti yang berlaku di Lebuh Raya Karak itu dapat dielakkan," katanya.

superbikes , Zahid Hamidi

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Rakyat Pahang terima Sultan baharu

Rakyat Pahang terima Sultan baharu