Ali Hamsa Presiden CAPAM Baharu - Semasa | mStar

Ali Hamsa Presiden CAPAM Baharu

ali hamsa
Dr Ali Hamsa.
PUTRAJAYA: Saat yang cukup membanggakan buat Malaysia, kerana berjaya meraih satu lagi pencapaian utama, kata Presiden Pertubuhan Komanwel bagi Pentadbiran Awam dan Pengurusan (CAPAM) yang baharu dipilih, Tan Sri Dr Ali Hamsa. 

Ali, yang dipilih sebulat suara untuk jawatan itu bagi penggal 2014-2016 selepas mesyuarat Agung Ahli-ahli di sini Sabtu, berkata pelantikan itu satu manifestasi kepercayaan pertubuhan itu dan negara-negara Komanwel terhadap Malaysia. 

 "Saat yang paling membanggakan buat kita kerana kita telah juga memenangi kerusi Majlis Keselamatan Bangsa-bangsa Bersatu untuk tempoh dua tahun dari 1 Jan, 2015, dengan mendapat 187 dari 192 undi yang dikemukakan di perhimpunan agung PBB pada Khamis. 
 
"Seterusnya, kita juga akan menjadi pengerusi Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (Asean) tahun hadapan," katanya pada sidang akhbar selepas mengumumkan pelantikannya. 

Ali, 59, yang dilantik sebagai Ketua Setiausaha Negara pada Jun 2012, menyertai perkhidmatan awam pada 1981. 

Beliau telah berkhidmat dalam pelbagai jawatan termasuk Ketua Pengarah Unit Perkongsian Awam-Swasta di Jabatan Perdana Menteri pada April 2009. 

Ini kali kedua Malaysia menjadi presiden CAPAM. 

Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid, ketua setiausaha negara ketika itu, memegang jawatan tersebut dari 1996 hingga 1998. 

Sementara itu, Dr Margaret Kobia, Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Kenya dipilih sebagai Naib-Presiden CAPAM sementara Daniel Watson, Ketua Pegawai Sumber Manusia bagi Kerajaan Canada dilantik Bendahari Kehormat. 

Esok, persidangan tiga hari dwi-tahunan CAPAM, dengan tema "Transformasi Perkhidmatan Awam: Suatu Bicara Baharu" akan bermula di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). 

Kira-kira 1,500 peserta dari 53 negara Komanwel dan organisasi antarabangsa seperti Bank Dunia dan Program Pembangunan Bangsa-bangsa Bersatu (UNDP) akan menghadiri sidang itu. 

Acara itu dianjurkan oleh CAPAM, dengan kerjasama Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) dan Sekretariat Komanwel. 

Persidangan itu dijadual dirasmikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

CAPAM , Ali Hamsa

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain